Nīderlandes premjerministrs Rite iztur neuzticības balsojum

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nīderlandes premjerministrs Marks Rite.
Nīderlandes premjerministrs Marks Rite. Foto: AFP / Scanpix

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite piektdien ar nelielu pārsvaru izturēja neuzticības balsojumu parlamentā, kas tika rīkots saistībā ar apgalvojumiem, ka viņš melojis par koalīcijas sarunām.

Neraugoties uz šī balsojuma izturēšanu, spiediens uz Riti saglabājās, jo visas partijas, izņemot viņa vadīto liberāli konservatīvo Tautas partiju par brīvību un demokrātiju (VVD), atbalstīja viņa uzvedības nosodīšanu. 

Rite, kura partija vēlēšanās martā ieguva visvairāk deputātu mandātu parlamenta apakšpalātā, tika apsūdzēts par to, ka slēpis centienus iegrožot kādu neērtu parlamentārieti koalīcijas sarunu laikā. 

"Es turpināšu [darboties] kā premjerministrs, es šausmīgi smagi strādāšu, lai atgūtu uzticību," Rite paziņoja parlamentam pēc neuzticības balsojuma.

Neuzticības balsojumā Riti atbalstīja abas galvenās partijas, kas bija daļa no viņa iepriekšējās koalīcijas - kreisi liberālā partija D66 un labēji centriskā partija "Kristīgo demokrātu aicinājums" (CDA), bet pret viņu balsoja visas opozīcijas partijas.

Rite ir viens no ilggadīgākajiem Eiropas valstu līderiem pēc Vācijas kancleres Angelas Merkeles un Ungārijas premjera Viktora Orbāna. Ja viņš vēl būs pie varas 2022.gada beigās, tad būs kļuvis par visilgāk kalpojušo Nīderlandes premjerministru.

Bija gaidāms, ka koalīcijas sarunas ilgs līdz agrai vasarai, bet tagad tās varētu turpināties vēl ilgāku laiku. 

Strīds izcēlās pagājušajā nedēļā, kad koalīcijas sarunas tika pārtrauktas, jo viena sarunu dalībniece uzzināja par savu pozitīvo Covid-19 testu un steigā atstāja parlamentu, bet viņas aiznestās piezīmes nofotografēja kāds fotogrāfs.

Piezīmēs parādījās CDA deputāta Pītera Omtzigta vārds ar piebildi "amats citur", ko daudzi saprata tā, ka šim deputātam jāpiešķir kāds ministra amats, lai viņu apklusinātu.

Omtzigts bija trauksmes cēlājs bērnu pabalstu skandālā, kas janvārī izraisīja Rites iepriekšējās valdības atkāpšanos. Šajā skandālā tūkstošiem vecāku tika nepamatoti apsūdzēti par krāpšanos, pieprasot bērnu pabalstus, un daudziem nācās atmaksāt budžetā lielas summas, kas ģimenes noveda pie finansiāla kraha.

Fakts, ka nodokļu iekasēšanas dienests pret dažiem vecākiem uzsāka izmeklēšanu, jo tiem bijusi dubultā pilsonība, izsauca arī kritiku par Nīderlandē it kā pastāvošo sistēmisko rasismu.

Rite medijiem bija paziņojis, ka koalīcijas sarunās nav apspriedis kāda amata piešķiršanu Omtzigtam, bet ceturtdien atzina, ka bija "atcerējies nepareizi", un sarunu dokumenti parādīja, ka Rite tiešām apspriedis ministra amata piešķiršanu šim deputātam. 

Rite apgalvoja, ka to atcerējies tikai pēc telefonzvana saņemšanas ceturtdienas rītā, bet atteicās identificēt zvanītāju. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu