Lielajā Piektdienā būtiski apsīcis vakcinācijas pret Covid-19 temps (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielajā Piektdienā vakcinācijas pret Covid-19 temps Latvijā būtiski apsīcis, kopumā vakcinējot 482 cilvēkus, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Visi minētie cilvēki saņēmuši pirmo poti, līdz ar to vakar neviens cilvēks Latvijā nenoslēdza vakcināciju pret lipīgo vīrusu, saņemot otro vakcīnas devu.

Pirmajā šīs nedēļas brīvdienā vakcinācijas temps ievērojami krities, salīdzinot ar nedēļas darba dienām, kad vidēji vakcinētas 4000 personas dienā. Šāds dienā vidēji potēto cilvēku skaits atpaliek no pagājušās nedēļas rezultātiem, kad dienā vidēji vakcinēja ap 4700 personas. Taču Veselības ministrija liek cerības uz masu vakcinācijas centriem, kuri savu darbu sāk šodien, Lieldienu brīvdienās cerot izpotēt aptuveni 10 000 vakcīnu devu, kas tiem piegādātas.

Līdz šim lielākais vienā dienā vakcinēto cilvēku skaits ir bijis aptuveni 6000.

Aptuveni puse no vakar potētajiem cilvēkiem bija seniori, nedaudz mazāk - personas ar hroniskām slimībām, bet starp potētajiem bijuši arī pāris simti ārstu un sociālās aprūpes centru klientu. Tāpat vakar potēts viens operatīvo dienestu darbinieks un viena persona pēc pašas vēlēšanās.

Piektdien cilvēki vakcinēti vien 22 iestādēs. Vakcinācija pārsvarā notikusi ģimenes ārstu praksēs, taču cilvēki vakar potēti arī Veselības centru apvienībā, Rīgas 1.slimnīcā, Jūrmalas slimnīcā un Siguldas slimnīcā.

Vakar pamatā izmantotas "AstraZeneca" un "Moderna" vakcīnas, savukārt ar "Pfizer/BioNTech" piektdien potēts viens cilvēks.

Aptuveni puse no aizvadītajā diennaktī potētajiem bija personas ar hroniskām slimībām. Nedaudz mazāk bija senioru. Potes saņēma arī ārstniecības personas, ārstniecības iestāžu darbinieki, sociālās aprūpes centru darbinieki, kā arī cilvēki no citām paaugstināta riska grupām.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 118 979 cilvēki, bet abas devas - 24 821 cilvēks. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši ap 6,28% iedzīvotāju, bet abas - 1,31%.

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12.februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Janssen", pēdējās no kurām Latvijā vēl nav piegādātas. Taču visu šo medikamentu piegādes līdz pat pavasarim regulāri kavējās, tāpēc kavējās arī masveida vakcinēšanas sākšana.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu