Pret somu tūristiem īsteno pirmo starptautisko piedziņu par Rīgā piemērotiem sodiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Prāmis "Tallink" piestātnē iepretim "Andrejostas Jahtklubam". Ilustratīvs attēls
Prāmis "Tallink" piestātnē iepretim "Andrejostas Jahtklubam". Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas pašvaldības policija (RPP) saņēmusi pirmo starptautisko apliecinājumu par divu sodu piedziņu saistībā ar divu Somijas pilsoņu ālēšanos uz kuģa Latvijas galvaspilsētas ostā.

Administratīvās atbildības likums, kas stājās spēkā 2020.gada 1.jūlijā, noteica kārtību kādā izpildāms Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts nolēmums administratīvā pārkāpuma lietā un kādā Latvija prasa izpildīt ES dalībvalsti Latvijā pieņemtus nolēmumus. Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem piedziņai - sodam jābūt vismaz 70 eiro apmērā.

Minētā piedziņa veikta par kādu 2020.gada 11.jūlija notikumu.

Toreiz policija bija saņēmusi izsaukumu uz Rīgas pasažieru ostu, kur divi prāmja pasažieri veic huligāniskas darbības. Ierodoties notikuma vietā, ostas darbinieki Rīgas kārtības sargus aizveda līdz kuģa pagaidu aizturēšanas telpai, kur atradās divi manāmi iereibuši Somijas pilsoņi.

Pārrunu laikā noskaidrots, ka

iereibušie tūristi uzbāzušies citiem atpūtniekiem un mēģinājuši izprovocēt kautiņu starp somu tūristiem un latviešu tūristiem.

Sākotnēji kuģa apsargi tūristiem aizrādījuši par uzvedību, aizveduši uz kajīti un lūguši izgulēt dzērumu. Drīz pēc tam iereibušie tūristi atgriezās kuģa koplietošanas telpās, kur mēģināja izprovocēt kautiņu. Vienam no šiem tūristiem tas arī izdevās.

Saistībā ar notikušo pret abiem huligāniem bija sākti administratīvo pārkāpumu procesi un uz vietas abiem piemēroti 100 eiro naudas sods.

Šādos gadījumos Rīgas pašvaldības policisti vienmēr lūdz sodus samaksāt uz vietas. Lielākā daļa tūristu sodus par administratīvajiem pārkāpumiem apmaksā uz vietas vai arī tie tiek samaksāti vēlāk, kad persona atgriežas mājās.

Atsevišķi tūristi ir lūguši sodu apmaksas termiņu pagarināt un sadalīt pa daļām. Līdz šim gan pašvaldības policijai nebija rīku kā administratīvos sodus varētu piedzīt piespiedu kārtā.

Šajā konkrētajā gadījumā sods netika samaksāts ne uz vietas, ne vēlāk norādītā termiņā, ne arī policija bija saņēmusi lūgumu par termiņa pagarināšanu un soda sadalīšanu daļās.

RPP abiem pārkāpējiem uz viņu norādītajiem e-pastiem septembra beigās bija nosūtījusi atgādinājumu par sodu apmaksas nepieciešamību, tomēr arī atgādinājumi netika ņemti vērā. Attiecīgi RPP sazinājās ar Somijas kompetento iestādi, lai sāktu starptautisko piedziņu.

RPP atgādina, ka starptautiskā piedziņa ES notiek abpusēji.

Balstoties uz starptautisko regulējumu, piedzītā summa gan netiek pārskaitīta tās valsts budžetā, kurā veikts pārkāpums, bet summa tiek ieskaitīta pārkāpēja izcelsmes valsts budžetā. Arī RPP īstenotais piedziņas process noslēdzies nevis ar Rīgas budžeta, bet ar Somijas budžeta papildināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu