Aizstāj pārtiku, paēd elpojot. Tievēšanas brīnumlīdzeklis vai meli? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ekrānšāviņš no Bez Tabu sižeta

Lietuvā reģistrēta firma, reklamējoties kā Austrumu filozofijas un tradīcīju pārzinātāji, internetā tirgo inhalatorus, vitamīnu plāksterus un citus produktus, kuru lietošana, kā apgalvo tirgotājs, ne vien palīdzot gādāt par labu veselību un mundru garu, bet arī mazinot apetīti un pat rosinot sāta sajūtu, tādējādi ļaujot izvairīties no pārtikas patērēšanas, kas, savukārt, sekmējot tievēšanu.

“Bez Tabu” skatītāju, kurš ziņoja raidījumam par interneta vietnē “Asun.lv” tirgotajiem produktiem, mulsina apgalvotais, ka, ieelpojot, piemēram, inhalatora saturu ar greipfrūta garšu, varot izvairīties no pārtikas patēriņa, bet justies paēdis. Ieelpotais inhalatora saturs nodrošinot sāta sajūtu, un, tā kā kalorijas no pārtikas netiek uzņemtas, kaloriju deficīta apstākļos cilvēks varot pat notievēt.

Produktu internetvietnē reklamē šādi: “Bagātināts ar triptofānu, kas organismā kļūst par serotonīnu. Kā zināms, serotonīns aktīvi piedalās apetītes regulēšanā. Pati inhalēšana garantē maksimāli ātru un kvalitatīvu vielu uzsūkšanos, izvairoties no sadursmes ar gremošanas traktu. Organismā nonākošās aktīvās vielas nenoslogo iekšējos orgānus un, pateicoties plaušām, nonāk tieši asinsritē. Serotonīna iedarbība uz apetītes regulēšanu ir saistīta ar ilgstošāku apēstās pārtikas atrašanos kuņģī un ar to saistīto sātīguma sajūtu. [..] Tādā veidā tiek veidoti apstākļi, lai veidotos kaloriju deficīts un samazinātos svars.”

Uzdodoties par potenciālu pircēju, “Bez Tabu” žurnālists sazinājās ar tirgotāja pārstāvi, kura telefonsarunā par produktu stāstīja šādi:

Internetveikala pārstāve: "Palīdz zaudēt svaru. Es uzskatu, ka tas palīdz aizstāt ēšanu uz ilgu laiku, bet tas neaizstāj ēdienu. Inhalējot, tas uz laiku palīdz aizmirst, ka gribi ēst. Tas nekaitē organismam."

Taujāta, vai pirms uzsākt lietot ihalatoru jākonsultējas ar ārstu, internetvietnes pārstāve norādīja, ka “, ja ir kādas saslimšanas, tiek lietoti medikamenti, tad jā, bet, ja ar veselību viss ir kārtībā, to darīt nav nepieciešams.”

Ar Lietuvas firmas produktu klāstu internetā iepazinās arī uztura speciāliste Baiba Iskrova. Viņa “Bez Tabu” komandai pauda viedokli, ka šie inhalatori ir kārtējie “brīnumlīdzekļi”, kuriem tirgotājs piedēvē neeksistējošas īpašības.

Baiba Iskrova, uztura speciāliste: "Absurds, pirmkārt, slēpjas tajā, ko viņi saka par produktu un tā sastāvu. Par konkrēto produktu (red.- inhalatoru ar greipfrūta garšu) tiek runāts par vielu triptofānu, kas it kā esot tajā produktā. Saka, ka to uzņemsim ieelpojot, pēc tam triptofāns dos signālu smadzenēm un veicinās seratonīna sintēzi. Tomēr, ieskatoties sastāvā, triptofāns vispār neparādās. Ir ēteriskās eļļas.

Tam, ko saka par produktu, nevar ticēt, jo sacītajā nav vienprātības. Runājot par ēteriskajām eļļām, ne visas tās lietojamas perorāli, ne visas tās vajadzētu inhalēt, ieelpot. Runājot par produktiem, ko tur tirgo ar vitamīnu saturu, arī pievērsu uzmanību sastāvam.

Tajā nekas nav minēts par devām, nekas cits. Nekas nav labāks par veselīgu un sabalansētu uzturu. Šie produkti, manuprāt, ir apmāns, mārketinga triks, lai cilvēku uzķertos, pirktu, lai būtu peļņa. Brīnumi nenotiek! Pirms uzsākt lietot jebko šādu jākonsultējas ar savu ārstējoši ārstu, speciālistu, kurš ir kompetents šajā jomā."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu