Kas ir Ethereum 2. slānis, un kāpēc tas ir vajadzīgs?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pieprasījums pēc Ethereum tīkla izmantošanas pēdējā gada laikā ir strauji pieaudzis. Tomēr, lai Ethereum būtu pieejams lielākam lietotāju pulkam, tam jāpiedāvā ātrāki un lētāki darījumi, lai apmierinātu miljonu, nevis tikai tūkstošu lietotāju pieprasījumu. Labā ziņa ir tā, ka Ethereum šobrīd attīsta savu otrā slāņa (L2) mērogošanas risinājumu ekosistēmu, tas sniedz Ethereum dažādas iespējas kļūt pieejamākam lielākam lietotāju pulkam.

Kas ir Ethereum 2. slānis, un kāpēc tas ir vajadzīgs?

Blokķēdes jaudas palielināšana nav nemaz tik vienkārša, jo klasiskās blokķēdes pārveide prasa, lai visi tīkla dalībnieki apstrādātu visus darījumus. Tas savukārt ierobežo visas sistēmas spēju apstrādāt darījumus, pamatojoties uz vienu kopīgo punktu. Ethereum blokķēde šobrīd spēj apstrādāt aptuveni 15 darījumus sekundē. Tas ir daudzums, kas bija pietiekams Ethereum darbības sākumposmā, bet ne šodien. Problēmas risinājums jau redzams pie horizonta ETH 2.0 veidolā, kur Ethereum blokķēde tiek sadalīta 64 daļās, lai sadalītu slodzi. Tomēr ceļš līdz tam ir laikietilpīgs process.

Lasiet vairāk: Ethereum ceļš uz 2.0

Šī situācija ir radījusi jaunu Ethereum sektoru — 2. slāņa (angļu val. layer 2) risinājumus. Tas ir to projektu kopējais nosaukums, kas īsteno darījumus ārpus Ethereum galvenās blokķēdes, tādējādi izlīdzinot darījumu slogu.

Kādi ir izplatītākie ETH 2. slāņa risinājumi?

Otrā slāņa risinājumi ietver daudzas dažādas metodes: dažu mērķis ir ātrāku maksājumu veikšana, citas koncentrējas uz viedo līgumu mērogošanu. Viens no veidiem ir radīt t. s. maksājumu kanālu starp abām pusēm (angļu val. state channel). Šāda metode ir analoga Bitcoin lightning network, kur darījumus var veikt neierobežotā daudzumā tā, lai blokķēdē tiktu saglabāts tikai galīgais rezultāts.

Cits veids, kā veicināt izmantošanu, ir pārvietot darījumus uz t. s. blakusķēdi (angļu val. side chain). Tās ir atsevišķas blokķēdes, un, kad darījumi ir apstiprināti, kripto aktīvi tiek novirzīti atpakaļ galvenajā ķēdē. Tas ļauj lietotājiem izbaudīt dažas blakusķēdes priekšrocības, nepārslogojot galveno ķēdi. No tiem pazīstamākie projekti ir, piemēram, Polygon (iepriekšējais nosaukums Matic network), Loopring, OMG network un daudzi citi. Piemēram, zināmākā no decentralizētajām tirgošanās vidēm Uniswap nesen laida klajā jaunumu, ka to jaunā platforma V3 kā L2 risinājumu sāk izmantot strauji augošo projektu Optimism. Uniswap atjauninājums būs pieejams šī gada maijā. Papildus straujajai Uniswap biržas attīstībai tās UNI žetons ir apstiprinājis kripto iekļaušanu tirgus kapitāla Top 10.

Uniswap un Ethereum kriptonaudas iegādei un pārdošanai Igaunijā ir sava tirgošanās un investēšanas lietotne Change. Papildus iepriekš minētajām kriptonaudām Change izvēlē ir vairāk nekā 20 populārāko kriptonaudu un ASV firmu akcijas, piemēram, Apple, Amazon, Google, Tesla un Netflix. Lietotnē Change eiro var vienkārši pārskaitīt ar bankas pārskaitījumu vai kredītkarti un sākt pat ar 10 eiro.

Lejupielādējiet lietotni Change

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu