"Troņu spēles" Jordānijā: dumpīgais princis tomēr sola lojalitāti karalim

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Jordānijas princis Hamza
Jordānijas princis Hamza Foto: KHALIL MAZRAAWI/AFP/Scanpix

Bijušais Jordānijas kroņprincis Hamza, kuram 2004.gadā tika atņemtas tiesības uz troni, pirmdien pēc apsūdzībām mēģinājumos "destabilizēt karalistes drošību" ir apliecinājis lojalitāti karalim Abdullam II, vēsta raidorganizācija "Deutsche Welle".

"Es sevi nododu viņa majestātes karaļa rokās," karaļnama publicētā vēstulē norāda princis Hamza. "Es vienmēr būšu lojāls dārgās Jordānijas Hašimītu Karalistes konstitūcijai, un es vienmēr palīdzēšu un atbalstīšu viņa majestāti karali un viņa kroņprinci. Tēvzemes interesēm ir jābūt pārākām par visu citu."

Prinča advokāts apstiprināja, ka Hamzas pārrunas ar princi Hasanu - karaļnama norīkoto sarunvedēju - esot bijušas veiksmīgas. 

Valdība apsūdzējusi princi Hamzu plānos "destabilizēt karalistes drošību". Princim Hamzam tika noteikts mājas arests, bet vēl vairāk nekā desmit amatpersonas tika aizturētas.

Princis iepriekš bija paziņojis, ka nepakļausies viņam piemērotajam mājas arestam un prasībai atturēties no publisku paziņojumu sniegšanas par spīti saņemtajiem draudiem no Jordānijas drošības dienestu puses. 

ASV un arābu valstu valdības konfliktā atbalstījušas karali Abdullu, kas liecina par valsts stratēģisko nozīmīgumu, norāda "Deutsche Welle".

41 gadu vecais princis Hamza ir Jordānijas karaļa Abdullas II jaunākais pusbrālis. 

1999.gadā pēc Jordānijas karaļa Huseina nāves troni mantoja viņa vecākais dēls princis Abdulla, apejot toreizējo kroņprinci, karaļa Huseina brāli Hasanu. Ievērojot tēva norādījumus, karalis Abdulla II paziņoja, ka troni no viņa mantos nevis viņa paša dēls, bet gan pusbrālis Hamza, kurš tātad kļuva par kroņprinci.

Taču 2004.gadā karalis Abdulla II atņēma Hamzam kroņprinča titulu. Bez nozīmēta kroņprinča Jordānijas troni automātiski pārmantotu Abdullas II dēls. 2009.gadā karalis Abdulla II par kroņprinci iecēla savu dēlu Huseinu.

Tiek uzskatīts, ka pusbrāļu Abdullas un Hamzas attiecības lielākoties ir labas, taču princis Hamza vairākkārt kritizējis valdības politiku, kā arī nodibinājis ciešākas attiecības ar ietekmīgiem cilšu līderiem, kas uzskatāms par karaļa varai draudīgu soli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu