LIZDA: Rotācijas princips klātienes mācībām skolās palielinās skolotāju darba slodzi (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Halfpoint, Shutterstock.

Valdības lēmums par klātienes mācību organizēšana 7.-9. un 10.-11.klasēm pēc rotācijas principa būtiski palielinās skolotāju darba slodzi, norādīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga. 

Vanaga uzsvēra, ka ceturtdien valdības lēmums par klātienes mācību organizēšanu 12.klases skolēniem visā valstī divreiz nedēļā, savukārt pārējām klasēm iespēja mācīties klātienē tikai epidemioloģiski drošajās pašvaldībās, nāca ļoti novēloti. Viņas vērtējumā, paziņot par klātienes mācību organizēšanu pirmssvētku darba dienas vakarā nozīmē parādīt politiķu attieksmi pret izglītības sektoru. 

Kā norādīja LIZDA priekšsēdētāja, izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP) arodbiedrība ir vismaz divas reizes norādījusi, ka rotācijas princips klātienes mācību organizēšana skolās palielinās skolotāja darba slodzi un nepieciešams atbalsts. 

Pēc Vanagas sacītā, arodbiedrība uzstājusi ministrijā, ka dokumentos "skaidri un nepārprotami" jānorāda, ka visos lēmumos par mācību organizēšanu, īpaši pandēmijas laikā, ir jārēķinās ar pedagogu viedokli. 

Tāpat arodbiedrības pārstāve atgādināja, ka būs pedagogi, kuri negribēs vakcinēties un brīvprātības princips ir jāievēro. "Tas var patikt, var nepatikt.

Mēs kā arodbiedrība uzstājam, ka pedagogus nevar piespiest doties atpakaļ klātienes mācībās, kur būs kontakts ar vairākām mājsaimniecībām,"

viņa uzsvēra, norādot, ka tai ir jābūt norādītai kā iespējai, nevis kā obligātai prasībai.

Savukārt biedrības "Vecāku alianse" valdes locekle Agnese Geduševa pauda kritiku par valdības lēmumu klātienes mācībām skolās, norādot, ka tajā nav ne ieguvumu, ne atvieglojuma efekta. Viņa atklāja, ka vecāki ir ārkārtīgi nikni un nesaprasti.

Īpaši dusmīgi ir tie vecāki, kuri visvairāk ieguldīja savu laiku 1.-4.klases skolēna izglītošanā.

Tāpat Geduševa ir pārliecināta, ka vairums skolēni mācību gadu noslēgs mājās.

Viņa atzīmēja, ka vienreizējais pabalsts vecākiem par bērniem 500 eiro apmērā ir novērtēts solis, bet tajā pašā laikā pazemojošs. Geduševa norādīja, ka 500 eiro nespēj attaisnot strādājošo vecāku pūles palīdzēt bērnam apgūt skolas vielu gada garumā. 

Jau ziņots, ka no trešdienas, 7.aprīļa,12.klases skolēni visā valstī divreiz nedēļā varēs doties uz skolu un mācīties klātienē, savukārt visām pārējām klasēm iespēja mācīties klātienē dota vien epidemioloģiski drošajās pašvaldībās, ceturtdien lēma Ministru kabinetā.

Visi 12.klases skolēni varēs mācīties klātienē ne vairāk kā divas dienas nedēļā visā valstī neatkarīgi no Covid-19 saslimstības rādītājiem. Ņemot vērā, ka tuvojas maijs ar centralizētajiem eksāmeniem, apmēram 20 000 vidējās izglītības beidzēju tā būtu iespēja pārliecināties par savām zināšanām pirms eksāmeniem. Skolēni tiks testēti, ievēros visus epidemioloģiskās drošības prasības un nepārklāsies "drošajās zonās" skolā ar jaunākajām klasēm.

Savukārt tikai epidemioloģiski drošajās pašvaldībās klātienes mācības varēs atsākt 1.-6.klašu skolēni, kā arī pēc rotācijas principa 7-9. un 10.-11.klases. Testēšana tiks nodrošināta tikai izglītības iestādes nodarbinātajiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu