Kariņš: VM jau tagad jādomā, kā iegūto imunitāti pret Covid-19 nodrošināt nākotnē (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Ministru kabinets / Government of Latvia

​Veselības ministrijai (VM) jau šobrīd jāsāk domāt par nākamo soli, kā iegūto imunitāti pret Covid-19 nodrošināt arī nākotnē, šodien pēc Sadarbības sanāksmes sēdes žurnālistiem pavēstīja premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers norādīja, ka galvenā diskusija šodien koalīcijas partneriem bija ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP) par vakcinācijas procesu. Kariņš uzsvēra, ka

galvenais mērķis valstī ir iegūt kopīgo imunitāti pret Covid-19, un labākais veids, kā to izdarīt, ir brīvprātīgi vakcinējoties, ne saslimstot.

Viņš teica, ka ceļā uz šo mērķi nedrīkst pazaudēt nevienu cilvēku, kurš vēlas vakcinēties - ne komunikācijas kļūdas dēļ, ne sliktas plānošanas dēļ. Vienlaikus premjers atzīmēja, ka labā ziņa ir tāda, ka vakcīnas Latvijā ir un būs.

"Pateicoties ļoti koordinētam darbam starp Veselības ministriju (VM), Ārlietu ministriju un mani, tika panākts, ka Latvija šā gada otrajā ceturksnī saņem vairāk nekā 400 000 papildus "Pfizer/BioNTech" pošu devas," atklāja premjers.

Viņš teica, ka kļūdu, ko pieļāva VM, pusēm lielā mērā izdevies labot. "Vakcīnu daudzums, lai iegūtu imunitāti, nebūs lielākā problēma," atzīmēja Ministru prezidents. Viņaprāt, VM šā brīža galvenais uzdevums ir nodrošināt, ka visas saņemtās vakcīnas tiek izmantotas ļoti raiti, bez kavējumiem, lai nekas neietu zudumā un lieki nestāvētu noliktavā.

"Visam, kas ienāk nedēļas ietvaros, jābūt izvakcinētam," teica Kariņš, vienlaikus uzsverot, ka temps nozīmē glābtas dzīvības un samazina saslimstību.

Tāpat premjers atzīmēja, ka ikkatram iedzīvotājam jābūt skaidrībai, kad tikt pie vēlamās potes. Pēc viņa domām,

VM jau tagad jāsāk domāt, kā organizēt un plānot revakcināciju, jo esot skaidrs, ka agri vai vēlu būs nepieciešams sabiedrībai iziet papildu vakcinēšanos,

lai stiprinātu imunitāti, vai, iespējams, pasargātu sevi no nākotnes jauniem vīrusa paveidiem.

"VM šobrīd jāsāk domāt par nākamo soli, kā iegūto imunitāti nodrošināt nākotnē," uzskata premjers.

Arī kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) pauda gandarījumu par šodienas amatpersonu racionālo diskusiju, ņemot vērā vakcinācijas procesa sarežģītību un apjomu. Puntulis atgādināja, ka sabiedrībai jāsaprot, ka ik katras nozares pilnvērtīga darbība būs iespējama tad, kad sasniegs pūļa imunitāti jeb apmēram 70% sabiedrības būs potējušies vai raduši noturību pret vīrusu.

Vienlaikus tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) atzīmēja, ka patlaban svarīgākais jautājums valstī ir vakcinācijas pareiza loģistika, kārtība un temps. Viņš arī atklāja, ka amatpersonas šodien pieskārušās jautājumam par prioritāri vakcinējamajiem.

Bordāns atzīmēja, ka tie ir pedagogi, kurus plānots sākt vakcinēt jaunnedēļ. Viņaprāt, ir svarīgi, lai tie būtu skolu un pirmsskolu pedagogi, jo no tā lielā mērā esot atkarīga ekonomikas turpmākā darbība,

ņemot vērā, ka tieši cilvēkiem darbspējīgā vecumā ir bērni par kuriem jārūpējas un kuri jānodrošina.

Tieslietu ministrs teica, ka eksperti uzsverot, ka vecāki šobrīd esot vēl nogurušāki par bērniem, jo viņiem jāpieskata gan bērnu mācības, gan jānodrošina ģimeni ekonomiski. Līdz ar skolotāju vakcinēšanu, viņaprāt, šis jautājums būtu atrisināts.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu