ES augstākās amatpersonas pauž satraukumu par cilvēktiesību stāvokli Turcijā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena Foto: EPA/Scanpix

​Eiropas Savienības (ES) augstākās amatpersonas otrdien paziņojušas, ka tikšanās laikā ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu paudušas lielu satraukumu par cilvēktiesību situāciju viņa valstī.

"Likuma vara un pamattiesību ievērošana ir Eiropas Savienības galvenās vērtības, un mēs informējām prezidentu Erdoganu par mūsu dziļo satraukumu par pēdējiem ar to saistītajiem notikumiem Turcijā," pēc gandrīz trīs stundas ilgajām sarunām ar Turcijas prezidentu pavēstīja Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels.

Šīs tikšanās priekšvakarā Ankara paziņoja par izstāšanos no tā dēvētās Stambulas konvencijas un Turcijas prokuratūra izdarīja pagaidām neveiksmīgu mēģinājumu slēgt lielāko kurdu partiju.

"Cilvēktiesību jautājumi nav diskutējami, tie ir absolūta prioritāte (..). Mēs to pateicām ļoti nepārprotami," savukārt norādīja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, piebilstot, ka cilvēktiesību jautājumi ir "izšķiroši" Turcijas un ES attiecību izlabošanai.

"Esmu ļoti satraukta par faktu, ka Turcija izstājās no Stambulas konvencijas. Tas attiecas uz sieviešu un bērnu aizsardzību pret vardarbību, un tas nepārprotami šobrīd ir nepareizais signāls,"

atzina fon der Leiena.

"Turcijai ir jāievēro starptautiskās cilvēktiesību normas un standarti, ko valsts, starp citu, ir apņēmusies kā Eiropas Padomes līdzdibinātāja," uzsvēra EK prezidente.

Kāda ES amatpersona Briselē pēc tikšanās izteikusies, ka dalībvalstis un to sabiedriskā doma nepieņems attiecību uzlabošanu ar Ankaru, ja netiks uzlabota cilvēktiesību situācija Turcijā.

Erdogans tikšanos pagaidām nav komentējis, taču viņa kanceleja izplatījusi paziņojumu, kurā apstiprināta Turcijas vēlme, lai ES "spertu konkrētus soļus pozitīvas dienaskārtības virzienā".

"Galīgais Turcijas ES procesa mērķis ir pilntiesīga dalība" blokā, uzsvērusi Erdogana kanceleja, norādot uz iestāšanās sarunām, kas jau ilgāk nekā desmitgadi ir faktiski iesaldētas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu