Kāpēc vīna pudelēm apakšā ir iedobums? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīna pudeles
Vīna pudeles Foto: Pixabay

Daudzas no tām lietām, ko tu zini par vīnu, patiesībā varētu būt mīts. To skaitā ir arī iedobuma vīna pudeles apakšā nozīme. 

Pirms vairākiem simtiem gadu šim iedobumam patiesi bija ļoti nozīmīga funkcija, tomēr mūsdienās šai īpašībai labākajā gadījumā ir kosmētiska, bet sliktākajā – krāpnieciska nozīme. 

Kā vēstīts vietnē “Wine Spectator”, šo iedobumu vīna pudeles apakšā patiesībā sauc par laivu (punt). Pirms industriālās revolūcijas visas vīna pudeles izgatavoja stiklinieki ar roku, un šīs iedobes bija vajadzīgas, lai pudele stāvētu taisni. Mūsdienās lielāko daļu vīna pudeļu rada mašīnas, un tagad būtu vieglāk panākt, lai pudele stāv taisni, nekā pirms 200 gadiem. Tomēr tradīcijas dēļ šī iedobe joprojām tiek veidota. 

Vīna industrijas darboņi gan atraduši arī praktisku funkciju šai iedobei, proti, tā ļauj vīna pudeli turēt īpašā veidā, kad glāzē tiek liets vīns. Pareizā tehnika ir tāda, ka iedobē tiek likts īkšķis, kas ļauj, piemēram, viesmīlim ērti turēt pudeli. 

Nereti šī iedobe tiek izmantota, lai mānītu patērētājus, liekot tiem domāt, ka vīns ir dārgāks un lepnāks nekā patiesībā. Turklāt tādā veidā var mānīties arī ar pudeles tilpumu, proti, jo dziļāka iedobe, jo mazāk vietas ir gardajam šķidrumam tajā. 

Patiesībā vīna pasaule kļūst mazāk noslēpumaina un kārdinoša, kad top zināms, ka daudzas no tajā pieņemtajām lietām ir bezjēdzīgas. Piemēram mūžsenais noteikums, ka sarkanvīns jāpasniedz tikai ar gaļu vai korķis ir labāks par skrūvējamo pudeles vāciņu – tie visi ir mīti, kuriem mēs joprojām ticam, izvēloties vīna pudeli lielveikalā. Un vīna ražotāji to ļoti labi zina.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu