Sirmgalve iekrīt kriptovalūtu krāpnieku lamatās un zaudē 16 000 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Fabrizio Misson, Shutterstock.

Krāpnieku pamudināta "investēt kriptovalūtā", kāda Lielbritānijā dzīvojoša sieviete no Latvijas zaudējusi vairāk nekā 16 000 eiro, informēja Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Lāsma Kursīte.

Martā VP Daugavpils iecirknis saņēma iesniegumu no 1950.gadā dzimušas sievietes, kura ziņoja, ka janvārī viņa veikusi maksājumu 16 000 eiro apmērā uz kādu kriptovalūtas bankas kontu ar mērķi veikt finanšu investīcijas kriptovalūtas investīciju biržā. Sieviete pastāvīgi dzīvo Lielbritānijā, taču minēto darījumu veica, izmantojot Latvijā reģistrētas bankas kontu.

"No iesnieguma secināms, ka krāpnieciskās darbības attiecībā pret sievieti tika veiktas Lielbritānijā, kas liecina par to, ka šī ir ne tikai Latvijā sastopama krāpniecības shēma, bet gan starptautiska līmeņa problēma," atzina Kursīte.

VP aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, saņemot telefona zvanus no nezināmām personām, kuras runā tikai un vienīgi krievu valodā, kas sauc sevi par dažādu uzņēmumu finanšu brokeriem vai arī cita veida "finanšu speciālistiem". Krāpnieki pārliecina cilvēkus sākt investīciju darbības, izmantojot dažādas Latvijā nereģistrētās virtuālas interneta platformas, kā arī piedāvā palīdzību visā procesā.

Pēdējā laikā viens no aktuālākajiem krāpšanas veidiem ir piedāvājums ieguldīt finanses virtuālās interneta platformās, novērojusi VP. Ārvalstīs reģistrētas investīciju kompānijas, kas nav saņēmušas atļauju savas darbības veikšanai Latvijas teritorijā, aktīvi piedāvā ieguldīt naudas līdzekļus ar nolūku gūt peļņu, iemaksājot tos brokeru kompāniju kontos, bet ne ieguldītie līdzekļi, ne dividendes netiek izmaksāti.

"Kā platforma reklāmai var tikt izmantotas viltus ziņu lapas, no kurām lietotāji, šajās lapās aizpildot dažādas aptauju anketas, var tikt novirzīti uz krāpnieciskajām lapām, kur tiek piedāvāts ieguldīt naudu kriptovalūtās," aprakstīja Kursīte.

VP aicina iedzīvotājus nebūt pārlieku uzticīgiem, sargāt savu personīgo informāciju, nevienam ne telefoniski, ne rakstiski neatklāt banku kontu piekļuves datus, nevērt vaļā aizdomīgos e-pastos saņemtas saites un kritiski izvērtēt jebkuru saņemto informāciju. Gadījumos, ja ir notikusi krāpšana, par to iespējams ziņo,t vēršoties ar iesniegumu tuvākajā VP iecirknī vai iesniedzot iesniegumu elektroniski portālā "Latvija.lv". Savukārt riska informāciju par dažādām aizdomīgām darbībām interneta vidē iespējams nosūtīt izskatīšanai policijai mobilajā lietotnē "Mana drošība".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu