Jūrmalā pašvaldību vēlēšanās vietējai politiskajai elitei konkurenci veidos skolēni un advokāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jūrmalas domes sēžu zāle.
Jūrmalas domes sēžu zāle. Foto: Ieva Makare/LETA

Jūrmalā jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās uz 15 deputātu vietām startēs līdzšinējā vietējā politiskā elite, skolēni, advokāti un citu profesiju pārstāvji, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija.

Jūrmalā startēs 13 saraksti un 197 deputātu kandidāti.

Deputātu kandidātu sarakstus iesniegusi Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", "Tev, Jūrmalai", Jaunā konservatīvā partija, "Saskaņa", "Progresīvie", "Latvijas Krievu savienība", "Jaunā Vienotība" "Kustība "Par!"", partija "Latvijas Reģionu Apvienība", Zaļo un Zemnieku savienība, partija "Stabilitātei!", "Latvijas attīstībai", "Jūrmala-mūsu mājas" un "Jaunā Saskaņa".

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" ar pirmajiem trīs numuriem izlikti SIA "Jūrmalas Mežaparki" prokūrists Andris Čuda, pašreizējais kūrortpilsētas deputāts Rolands Parasigs-Parasiņš un AS "SEB banka" Privātpersonu darījumu vadītāja Inga Kondrāte. Vēl starp kandidātiem iekļauta skolniece, jaunsargu instruktors, sabiedrisko attiecību speciālists un citi profesiju pārstāvi, tostarp, advokāts un bijušais prokurors Aldis Pundurs.

Partija sola nodrošināt Jūrmalai iecienītu kūrorta statusu, kāpu zonas aizsardzību, bezmaksas sabiedrisko transportu jūrmalniekiem, kā arī atbalstu Jūrmalas senioriem zāļu iegādei līdz 200 eiro.

"Tev, Jūrmalai" sarakstā ar pirmajiem trīs numuriem izlikti SIA "Advantus Baltic" Klientu apkalpošanas struktūrvienības vadītājs Jānis Ķirsis, SIA "Tilde" valdes locekle Indra Omula Sāmīte, patreizējais Jūrmalas domes deputāts Mārtiņš Stulpiņš. Tāpat iekļauts Jūrmalas Aizsardzības biedrības Valdes loceklis Uldis Kronblūms, patreizējais Jūrmalas Domes deputāts Aivars Zoliņš. Uz deputāta vietu kandidē arī bārmene, kā arī vairāki citi uzņēmēji.

Ievēlēšanas gadījumā saraksts sola izmantot pašvaldības tiesības samazināt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi zemei 7,5 reizes, esošo 1,5% vietā piemērojot 0,2%, un papildu 90% atlaidi Jūrmalā deklarētajiem. Tāpat saraksts sola palielināt pašvaldības pabalstus veselības aprūpei - senioriem 200 eiro, represēto personu pabalstu 100 eiro, jaundzimušo aprūpei 700 eiro.

Jaunās konservatīvā partijas rindās pirmos trīs numurus aizņēmuši SIA "Tiesu namu aģentūras" padomnieks Māris Kaijaks, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas galvenais referents Ilgvars Brakovskis, kā arī uzņēmuma "Viesmīlības projekti" Valdes priekšsēdētāja Agita Krastiņa. Sarakstā vēl startē vairāki uzņēmēji un citu profesiju pārstāvji.

Partija programmā raksta, ka ar 2022.gadu noteikšot 90% atlaidi visai nekustamā īpašuma nodokļa summai ikviena jūrmalnieka primārajam mājoklim. Tāpat partija sola nodrošināt, ka degradēti īpašumi ir nekavējoties sakopjami, juceklīgā apbūves politika pārtraucama, bet jauna apbūve kāpās - aizliedzama. Partija arī sola veloceliņus, dabas saglabāšanu un atbalstīt uzņēmumus, kas rada pievienoto vērtību neapdraudot dabas un ekosistēmu kvalitāti un apjomu.

"Saskaņa" pirmās trīs "lokomotīves" ir Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks pilsētas attīstības politikas jautājumos Ņikita Ņikiforovs, domes Tūrisma un kurortoloģijas komitejas vadītāja Elizabete Krivcova, kā arī pašvaldības deputāte Larisa Loskutova. Vēl sarakstā startē uzņēmumu tiesu medicīnas eksperts, puspiekabju tirgotājs, juriste un citu profesiju pārstāvji.

Partija programmā sola papildus bezmaksas autobusiem atlaides dzelzceļa braucieniem pilsētas teritorijā, kā arī pievērsties izglītības kvalitātei, lai vismaz trīs Jūrmalas skolas ierindotos labāku Latvijas skolu vidū. Tāpat partija sola uzlabot veselības aizsardzības un aprūpes pieejamību pensionāriem, kā arī nekustāmā īpašuma nodokļa atbilstību iedzīvotāju ienākumu līmenim, nevis nekustāmā īpašuma tirgum.

"Progresīvie" saraksta galvgalī iekļāvuši biedrības "Ekodizaina kompetences centrs" valdes priekšsēdētāju Janu Simanovsku, Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā vieslektoru Māri Induli Graudiņu, kā arī bezdarbnieci Sarmīti Limbu. Tāpat sarakstā startēs pedagogi, uzņēmēji un kāds Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolnieks.

Partija sola veidot atklātu pārvaldi, veicināt apkaimju attīstību un lomu pārvaldē, korupcijas novēršanu, labas izglītības attīstību.

"Latvijas Krievu savienība" "lokomotīves" ir Eiropas Parlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas palīdze Inna Djeri, juriskonsults Igors Meļņikovs, kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijas audzinātājs Valerijs Strigins. Partija norāda, ka Jūrmalai vissvarīgākais ir tūrisma sektors, tāpēc partija piesaistīšot tūristus, izveidojot festivālu konveijeru. Tāpat partija sola ielu remontus, izglītības iestāžu modernizāciju, kā arī Jūrmalas muzejā izveidot pastāvīgas izstādes "Jūrmala Krievijas impērijas laikā" un "Padomju Jūrmala".

"Jaunā Vienotība, "Kustība "Par!"" saraksta augšgala pirmos trīs numurs ieņēmuši finanšu ministra Jāņa Reira padomnieks Ints Dālderis, SIA "Cido Grupa" Baltijas ražošanas un loģistikas direktors Paulis Dālbergs un Latvijas nacionālais metroloģijas centrs valdes locekle Iveta Blaua. Vēl sarakstā startēs uzņēmēji, ārsts, advokāts un citu profesiju pārstāvji.

Šie politiskie spēki sola Jūrmalas kā veselības, kultūras un konferenču tūrisma galamērķa attīstību, nekustamā īpašuma nodokļa atlaižu saglabāšanu vietējiem iedzīvotājiem, konkurētspējīga izglītību, kāpu zonas apbūves nepieļaušanu, kā arī funkciju auditu domes struktūrvienībās.

"Latvijas Reģionu Apvienības" pirmie trīs numuri ir biedrības "Jūrmalas jaunā nodaļa" valdes loceklis Jānis Voins, SIA "KIT Finance" projektu vadītāja Alma Brinkmane un SIA "Aalto Latvia" personāla atlases menedžeris Normunds Meinards. Šis politiskais spēks sola esošo atbalsta programmu saglabāšanu - Jūrmalā deklarētiem iedzīvotājiem - nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumu 90% apmērā, bezmaksas sabiedrisko transportu, veselības aprūpes pabalsti un brīvpusdienas bērniem. Papildus solīts nodrošināt mājokļu siltināšanas projekta attīstību un uzņēmējdarbības atbalstu.

Zaļo un Zemnieku savienība par "lokomotīvēm' ielikusi Jūrmalas mēru Gati Truksni, Trukšņa vietnieci Ritu Sproģi un deputātu Jāni Lediņu. Vēlēšanās startēs vēl trīs patreizējie kūrortpilsētas deputāti. Politiskais spēks sola turpināt nodrošināt jūrmalniekiem 90% NĪN atlaidi zemei, pensionāriem veselības pabalstu, bezmaksas sabiedrisko transportu visiem iedzīvotājiem, kā arī pabalstu jaundzimušo aprūpei.

Partijas "Stabilitātei!" sarakstā kā pirmie trīs numuri izlikti SIA "Lyngson IT" administrators Jevgēnijs Skorobogatovs, Jūrmalas futbola skolas Sporta direktors Nikolajs Kulmanakovs, kā arī uzņēmuma "Briežu krogs" valdes loceklis Gatis Briedis. Partija sola sabiedriskā transporta un bērnudārzu attīstību, kā arī taisnīgu sociālo atbalstu.

"Latvijas attīstībai" sarakstā galvgalī izlikti Saeimas deputāts Gatis Zamurs, SIA "ACT" Projektu vadītāja Rasa Ikstena un SIA "Ekoklimats.lv" valdes loceklis Vilis Zilgalvis. Šis politiskais spēks savā programmā norāda, ka pēc Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas Jūrmala kļūst par Baltijas reģiona tūrisma galamērķi, bet Jūrmalas pašvaldības iepirkumiem būvniecībā, transportā un citās nozarēs ir jābūt zaļiem un caurspīdīgiem.

Sarakstā "Jūrmala-mūsu mājas" kā pirmie numuri iekļauti partijas valdes loceklis Toms Strazdiņš, Majoru vidusskola skolotāja Vija Ķezbere un Kauguru Kultūras nama koncertmeistars Marko Tuomas Ojala.

Šī partija sola atbalstīt likumdošanas iniciatīvas par neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli tiem jūrmalniekiem, kuru nekustamais īpašums ir viņu vienīgais nekustamais īpašums. Tāpat partija atvieglošot birokrātisko slogu Jūrmalas uzņēmējiem, rūpēsies par pilsētas tīrību un īpašu uzmanību veltīšot cīņai ar narkotiku izplatību un citu kaitīgu vielu lietošanu jauniešu vidū.

"Jaunā Saskaņa" galvgalī startēs SIA "Radio Jūrmala" galvenais redaktors Jānis Kuzins, SIA "Social Enterprise" valdes priekšsēdētājs Edgars Dārznieks un SIA "Baltijas autonoma" valdes loceklis Inga Teivāne.

Saskaņā ar administratīvi teritoriālo reformu Jūrmala turpmāk skaitīsies valstspilsēta, taču reformas rezultātā pagasti pilsētai netiek pievienoti. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu