Jautājumu par "Sputnik V" vakcīnām vajadzētu "mazliet depolitizēt", uzskata Rinkēvičs (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Sputnik V" vakcīna pret Covid-19. Ilustratīvs attēls
"Sputnik V" vakcīna pret Covid-19. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Ja Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) atzīs Krievijā izstrādāto vakcīnu "Sputnik V" par pieņemamu, nevarētu būt nekādu šķēršļu to izmantot Latvijā, trešdien LTV raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Vienlaikus ministrs norādīja, ka Latvija jau ir rezervējusi citas vakcīnas, kuru kopskaits aptuveni trīs reizes pārsniedz Latvijas iedzīvotāju skaitu, tāpēc ir jautājums, vai Latvijai obligāti jāiepērk vēl papildus arī "Sputnik V".

Ministrs pieļāva, ka, saņemot zaļo gaismu no EZA, Krievijā ražotās vakcīnas varētu ļaut izmantot privātpraksēs un tiem, kas ir pārliecināti, ka viņiem vajag tieši "Sputnik V" vakcīnu, ļaut ar to vakcinēties. "Tas būtu jautājums, kurā es pilnīgi noteikti uzklausītu Veselības ministrijas viedokli un lielā mērā vadītos no viņu ieteikumiem," sacīja Rinkēvičs. 

"Es censtos mazliet depolitizēt šo jautājumu, lai gan mēs redzam, kā Krievija, kurai pašai trūkst šo "Sputnik V" vakcīnu, mēģina to padarīt arī par zināmu  propagandas un politikas ieroci," piebilda ministrs. Ja vakcīna tiks atzīta par labu, būtu jāvērtē, vai tās iegādei būtu jāizmanto budžeta nauda, vai vienkārši jādod atļauja to izmantot Latvijā. 

"Es gribētu, lai sabiedrība vakcinējas plašāk, bet mēs gribam arī, lai vakcinējas ar kvalitatīvām un atzītām vakcīnām," rezumēja ministrs. 

Kā ziņots, EZA martā sākusi "Sputnik V" paātrinātas vērtēšanas procedūru, sperot svarīgu soli, lai ES eventuāli tiktu apstiprināta pirmā vakcīna, kas nav ražota rietumvalstīs.

Krievija paziņojusi, ka ir gatava nodrošināt vakcīnas 50 miljoniem eiropiešu, tiklīdz "Sputnik V" saņems zaļo gaismu.

Ungārija jau ir apstiprinājusi "Sputnik V" un sākusi vakcīnas izmantošanu. Arī Čehija un Slovākija ir pasūtījušas Krievijā ražotās vakcīnas devas, norādot, ka uz ES apstiprinājumu negaidīs. 

EZA valdes priekšsēdētāja Krista Virtumere-Hohe izteikusies, ka šāda rīcība "savā ziņā ir pielīdzināma krievu ruletei." "Sputnik V" pēcāk par šiem izteikumiem pieprasījusi atvainošanos

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu