Marsa helikopters uzņēmis savu pirmo krāsaino fotogrāfiju (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Helikoptera "Ingenuity" pirmā krāsainā Marsa fotogrāfija.
Helikoptera "Ingenuity" pirmā krāsainā Marsa fotogrāfija. Foto: NASA/JPL-Caltech

1,8 kilogramus smagais helikopters “Ingenuity” (Atjautība) 3. aprīlī uzņēmis savu pirmo krāsaino Marsa fotogrāfiju. Tas noticis īsi pēc tam, kad helikopters atdalījās no pašgājēja “Perseverance” (Neatlaidība) vēdera un nolaidās uz Marsa virsmas. 

Fotogrāfijā redzama Džezero krātera virsma un divi pašgājēja riteņi, 5. aprīlī paziņojumā rakstīja NASA pārstāvji. 

Automašīnas izmēra pašgājējs-robots 45 kilometrus platajā Džezero krāterī nolaidās 18. februārī. Helikopters bija piestiprināts pie pašgājēja vēdera, no kura atdalījās 3. aprīlī. Kopš tā laika helikopters ir nonācis tālāk no pašgājēja mestās ēnas, lai varētu uzlādēt savas saules baterijas. 

Nākamās dažas dienas pašgājējs dosies tālāk no helikoptera uz vietu, no kuras būs labi vērojams tā pacelšanās laukums. Ja viss izdosies kā plānots, helikopters Marsa debesīs pacelsies svētdien, 11. aprīlī, veicot pirmo lidojumu citas planētas debesīs. 

Mērķis ir demonstrēt to, ka arī šāda izpētes metode ir iespējama uz Marsa. Ja helikopteram mēnesi ilgajā piecu lidojumu sērijā klāsies labi, tad Marsa misijās bieži varētu iekļaut arī šādu lidaparātu. 

Helikopters "Ingenuity".
Helikopters "Ingenuity". Foto: EPA/Scanpix

Uz helikoptera nav zinātnisko instrumentu, tomēr mazais lidonis uzņems fotogrāfijas, kuras varētu būt kvalitatīvākas un asākas nekā sestdien no pašgājēja pavēderes uzņemtā fotogrāfija

Pašgājējs savukārt centīsies iemūžināt helikoptera pirmo lidojumu, izmantojot augstas izšķirtspējas kameru sistēmu, kā arī ar diviem mikrofoniem varbūt izdosies ierakstīt arī pacelšanās audio. 

"Perseverance" ir piektais pašgājējs robots kopš 1997. gada, kas pabeidzis ceļojumu uz Marsu.  

1040 kilogramu, smagajam pašgājējam ir arī robota "roka", divi lāzeri, 23 kameras, divi mikrofoni un citas iekārtas. Robots uz Marsa meklē fosilizētas baktērijas, kā arī vāc akmeņu un grunts paraugus.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu