Namiņš uz vistas kājas

FOTO: Ekrānuzņēmums no Youtube video/Dezeen

Arhitektu studija "Studio Puisto" radījusi un uz vienas “kājas” uzstādījusi melni krāsotu atpūtas namiņu "Niliaitta", kas paslēpts mežā netālu no Salamajervi nacionālā parka Somijā.

Namiņš, kas ir daļa no jaunā kūrorta “Kivijärvi”, ir senās niliaitta – paaugstinātas koka būdas, interpretācija, ko vietējie sāmu iedzīvotāji izmantoja, lai droši uzglabātu pārtiku ārā.

“Studio Puisto” mērķis ir godināt sāmu kultūras vēsturi šajā apkaimē, vienlaikus radot arī telpu, kas apmeklētājiem piedāvā izolētības sajūtu no ārpasaules.

"Ideja ir tāda, ka, vienkārši pakāpjoties gaisā, mēs uzreiz jūtamies norobežoti no ikdienas rūpēm, kas notiek uz zemes. Kontrasts starp mežonīgo dabu un drošu, mājīgu interjera telpu tiek uzsvērts viscaur kopējai pieredzei," skaidro studijas pārstāvji.

Namiņš ir pirmais no 25 “Niliaitta” apartamentiem, ko paredzēts uzbūvēt mežā.

Tuvumā tiks uzbūvēti vēl citi 25 atšķirīga dizaina numuri, no kuriem daži tiks izvietoti uz zemes, bet citi peldēs blakus esošajā ezerā.

“Niliaitta” uzstādīšana uz vienas kolonnas palīdz gan radīt izolētības sajūtu apmeklētājiem, gan arhitektiem mazināt projekta ietekmi uz mežu.

Līdzīgi tika izvēlēta tā atrašanās vieta un piekļuves punkts, lai samazinātu koku skaitu, kas būtu bijis jāizcērt būvniecības laikā.

"Kopējais ēkas nospiedums uz zemes tika samazināts līdz pīlāra diametram. Lai arī pīlāra pamats ir masīvs, tas ļāva mums saglabāt dabu ap to tās sākotnējā stāvoklī," saka projekta arhitekts Miko Jakonens.

Namiņu visapkārt apņem melni krāsots koks. Tas tika izmantots, lai celtne varētu saplūst ar apkārtni, un dēļi ir novietoti vertikāli, lai atspoguļotu apkārtējo koku stumbrus.

Vertikālās līnijas papildina arī blakus esošās garās, lineārās kāpnes, kas ir veidotas kā turpinājums šaurajai meža taciņai, kas līkumojas līdz pašam namiņam.

"Kāpšana uz būdiņu ir būtiska kopējās pieredzes sastāvdaļa, tāpēc mēs vēlējāmies to paspilgtināt ar garām lineārām kāpnēm. Ierodoties jūs nonākat pie namiņa tikai pēc tam, kad pa taciņu esat izgājuši cauri dziļam mežam – tā jūs aizved līdz pat kāpņu pirmajam pakāpienam," stāsta Jakonens.

Kā skaidro arhitekts, tādējādi mežonīgā daba lēnām pāriet drošā vietā, piedāvājot pavisam citu perspektīvu, no kuras aplūkot apkārtni.

Neskatoties uz tālo atrašanās vietu, “Studio Puisto” mērķis bija “Niliaitta” namiņā iekļaut tās pašas iespējas, ko varētu sniegt mūsdienīgs viesnīcas numurs.

Tas nozīmē, ka namiņš ir pilnībā savienots ar vietējiem kanalizācijas, ūdens un elektrības tīkliem, izmantojot diskrētus būvniecības risinājumus, kas paslēpti zem ārējām kāpnēm. Kā arī namiņā ir plaša duša un virtuvīte.

Interjerā gandrīz katru virsmu klāj gaiši koka dēļi, lai nenovērstu uzmanību un netraucētu baudīt dabas skatus, kas paveras caur logu, kas stiepjas no grīdas līdz griestiem.

Uz augšu
Back