Latvija šobrīd ir 19.vietā Eiropā pēc koronavīrusa saslimstības rādītājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija starp Eiropas Savienības (ES) un Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kurās ir visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19, ir noslīdējusi līdz 19.vietai, liecina Eiropas Slimību un profilakses centra (ECDC) apkopotie dati.

Iepriekšējās divās nedēļās Latvija ieņēma 17.vietu.

ECDC aplēses par situāciju divās iepriekšējās nedēļās no 22.marta līdz 4.aprīlim liecina, ka Latvijā kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir 351 gadījums. Līdz šīs nedēļas sākumam augstāks 14 dienu inficēšanās līmenis nekā Latvijā bijis Ungārijā, Igaunijā, Polijā, Čehijā, Francijā, Zviedrijā, Bulgārijā, Slovēnijā, Kiprā, Nīderlandē, Horvātijā, Beļģijā, Austrijā, Itālijā, Luksemburgā, Rumānijā, Lietuvā un Grieķijā.

Igaunijā pēdējo divu nedēļu inficēšanās līmenis uz 100 000 iedzīvotāju ir sarucis līdz 1007,3 gadījumiem un līdz ar to Igaunija ir atkāpusies uz otro vietu aiz Ungārijas starp ES un EEZ valstīm ar augstāko saslimstības līmeni. Lietuvā saslimstības līmenis pēdējās divās nedēļās ir audzis līdz 389,1 gadījumiem, liecina ECDC dati. Līdz ar to Latvijā pašlaik ir zemākais saslimstības līmenis ar Covid-19 Baltijā.

Latvijā ir krities arī 14 dienu mirstības rādītājs ar diagnosticētu Covid-19 uz vienu miljonu iedzīvotāju. Iepriekšējās divās nedēļās Latvijā tie ir bijuši 55 gadījumi. Tomēr vairākās valstīs mirstības līmenis ir krities vēl straujāk, tādēļ Latvija ir pacēlusies no 14. uz 12. vietu starp ES un EEZ valstīm ar augstāko mirstību.

Augstāka mirstība ar diagnosticētu Covid-19 uz vienu miljonu iedzīvotāju aizvadītajās divās nedēļās bijusi Ungārijā, Bulgārijā, Čehijā, Slovākijā, Polijā, Igaunijā, Itālijā, Rumānijā, Grieķijā, Horvātijā un Francijā. Lietuvā attiecīgais rādītājs ir 46,2, bet Igaunijā - 115,1 gadījums.

Tāpat Latvija joprojām ir ECDC veidotās ceļojumu brīdinājuma kartes sarkanajā zonā. Šajā zonā atrodas Eiropas reģioni, kuros 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir starp 150 un 500 gadījumiem. Ja iepriekš sarkanajā zonā bija lielākā daļa Eiropas teritorijas, tad tagad tā veido vien aptuveni pusi un arvien vairāk reģionu nonāk tukši sarkanajā zonā, kura liecina, ka 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 500 gadījumus.

No Baltijas valstīm tumši sarkanajā zonā joprojām atrodas Igaunija, kā arī jau otro nedēļu Viļņas reģions Lietuvā. Savukārt pārējā Lietuvas teritorija tāpat kā Latvija ir sarkanajā zonā.

Tumši sarkanajā zonā bez Igaunijas ir arī Zviedrija, Polija, Čehija, Ungārija, Bulgārija, Slovēnija, Kipra, lielākā daļa Francijas, kā arī atsevišķi reģioni Austrijā, Beļģijā, Grieķijā, Horvātijā un Rumānijā.

Oranžajā zonā, kur 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir starp 25 un 150 gadījumiem, atrodas Portugāle, Islande, lielākā daļa Dānijas, Somijas un Īrijas, Kā arī reģioni Norvēģijā un Spānijā. Savukārt zaļajā zonā, kur 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāka par 25 gadījumiem, atrodas vien trīs reģioni Norvēģijā. Par Itālijas un Nīderlandes reģioniem ECDC patlaban datu nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu