Epidemiologs: Mēs nevaram pilnībā uzticēties tiem datiem, ko cilvēki paši par sevi stāsta (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Frizieris.
Frizieris. Foto: Lewis JOLY/SIPA/Lewis JOLY/SIPA

Saslimstība ar Covid-19 skaistumkopšanas nozarē strādājošo vidū ir augstāka, nekā populācijā kopumā attiecīgajā vecuma grupā, valdības sēdē pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Vienlaikus epidemiologs izslēdza iespēju, ka saslimstība starp šiem nodarbinātajiem bijusi augstāka sagadīšanās vai nejaušības dēļ.

Salīdzinot SPKC epidemiologu aptauju rezultātus ar skaistumkopšanas nozarē nodarbināto datiem no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), SPKC secinājis, ka inficētās personas VID datubāzēs uzrādījušās kā nozares darbinieki biežāk, nekā izriet no epidemiologu aptaujām.

"Mēs nevarējām pilnībā uzticēties tiem datiem, ko cilvēki paši par sevi stāsta,

tāpēc mēs piesaistījām katram gadījumam informāciju no VID datubāzes, līdz ar to mēs uzreiz redzējām, ka 2,5 reizes inficēto cilvēku skaits bija biežāk saistīts ar konkrēto nozari, nekā bija pateikts epidemiologam," skaidroja Perevoščikovs.

Tāpat SPKC datos parādās ievērojams gadījumu skaita pieaugums nozarē strādājošo vidū tieši marta pirmajā nedēļā, pēc ierobežojumu mīkstināšanas nozarē. Epidemiologs pieļauj, ka cilvēki pēc ierobežojumu atcelšanas, iespējams, kļuva atklātāki pret epidemiologiem. Proti, ierobežojumu gadījumā cilvēki aizvien sniedz pakalpojumus, bet par to mazāk stāsta epidemiologiem, savukārt, ja tie tiek atcelti, cilvēki kļūst atklātāki. Tomēr neviena datubāze neesot devusi iespēju izdarīt galēju slēdzienu par šo pieņēmumu.

Salīdzinot gadījumu skaitus skaistumkopšanas nozarē uz 100 000 iedzīvotāju ar iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 65 gadiem, SPKC novēro, ka kopš oktobra beigām jeb visos novērošanas periodos tika novērots, ka riski saslimt nozarē strādājošajiem bija caurmērā lielāki nekā iedzīvotājiem kopumā.

Vadoties pēc epidemiologiem paustā un analizējot skaistumkopšanas nozares darbiniekiem un kopējo gadījumu skaitu valstī, SPKC secinājis, ka šī gada pirmajos divos mēnešos vidēji nedēļā tika atklāti 14,1 Covid-19 gadījumi skaistumkopšanas nozarē, bet kopš marta sākuma, kad tika mīkstināti ierobežojumi - 20,8 gadījumi, kas veido pieaugumu par 87,4%, kamēr populācijā kopumā ir novērots samazinājums par 34,4%.

Kopš janvāra pēdējās nedēļas visvairāk gadījumu atklāts frizieriem, kam seko manikīra pakalpojumu sniedzēji. Turklāt abās šajās grupās pēc ierobežojumu atcelšanas marta sākumā bija vērojams nedēļā atklāto gadījumu skaita pieaugums.

Jau ziņots, ka vakar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija sēdē Perevoščikovs sacīja, ka aizvadītajā nedēļā saslimšanas ar Covid-19 ir samazinājusies par 9,9%, bet stacionēto pacientu skaits jau vairākas nedēļas paliek nemainīgs, un tas rada bažas.

Viņš sacīja, ka situācija stacionēto pacientu skaitā nav tikpat optimistiska, kā ar saslimšanas rādītājiem. "Mēs veselu mēnesi nesaredzam stacionēto skaitu samazinājumu. Pacientu skaits, kuri stacionēti ar smagu slimības gaitu jau faktiski nesamazinās gandrīz divus mēnešus," norādīja epidemiologs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu