VID: Nodokļu kontroles pasākumi ir dārgi un ne vienmēr dod vajadzīgo rezultātu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: eamesBot, Shutterstock.

Brīvprātīga nodokļu saistību izpilde ir daudz efektīvāka par kontroles pasākumiem, intervijā aģentūrai LETA atzina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Pēc VID datiem, dienests pagājušajā gadā veica trīs reizes mazāk nodokļu kontroles pasākumu nekā 2019.gadā. Pagājušajā gadā veikti kopumā 2264 nodokļu kontroles pasākumi, bet 2019.gadā - 6856 pasākumi. 

Jaunzeme skaidroja, ka kontroles pasākumu samazināšanās ir saistīta ar VID stratēģijas maiņu, kas apstiprināta 2019.-2022.gadam.

"Tas nozīmē, ka mūsu galvenais pienākums un uzdevums ir maksimāli pārliecināt nodokļu maksātāju par nepieciešamību veikt savas uzvedības korekciju pirms kontroles pasākumu veikšanas. Kontroles pasākumi ir dārgi, un tie ne vienmēr dod vajadzīgo rezultātu.

Viennozīmīgi ir skaidrs, ka brīvprātīga saistību izpilde ir daudz efektīvāka.

Tādēļ mēs uzrunājam nodokļu maksātājus, izskaidrojam mūsu rīcībā esošo informāciju, un daudzos gadījumos uzņēmumi koriģē savus datus, iesniedz precizētās deklarācijas. Tādēļ arī zūd nepieciešamība pēc kontroles pasākumiem," teica VID vadītāja.

Jaunzeme gan uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka VID neveic kontroles pasākumus. 

"Šobrīd mūsu rīcībā ir trešo pušu informācija, un nevajadzētu domāt, ka mēs neredzam, kas notiek uzņēmumos.

Mēs turpinām attīstīt savu kapacitāti, lai varētu maksimāli, balstoties uz analīzi, nonākt pie rezultātiem, nevis klātienē vai attālināti veikt kontroles uzņēmumos. VID rīcībā ir pietiekami daudz datu, lai mēs varētu izdarīt secinājumus par nodokļu nomaksu. Kontroles pasākumi būs, ja uzņēmums nav gatavs sadarboties un nākt pretim," uzvēra VID ģenerāldirektore.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu