Perevoščikovs: Kopējās Covid-19 izplatības tendences Latvijā šogad vērtējamas pozitīvi (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.
Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Foto: Edijs Pālens / LETA

Kopējās Covid-19 izplatības tendences Latvijā šogad ir vērtējamas pozitīvi, šādu viedokli šodien LTV "Rīta panorāmā" pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Eksperts atzīmēja, ka kopš gada sākuma saslimstība ar Covid-19 Latvijā ir samazinājusies uz pusi, lai arī ir stagnācijas un palielināšanās posmi. Šādu pozitīvu vērtējumu pašlaik nevarot sniegt par visu Eiropu, kur daudzviet saslimstība atkal aug, līdz ar ko Latvija atkal ir starp valstīm ar vienu no zemākajiem saslimstības līmeņiem, lai arī tas ir gana augsts.

Savukārt saslimstības ar Covid-19 rādītāju samazinājums Lieldienu dienās neesot objektīvs, jo šajās dienās cilvēki vienkārši mazāk gāja uz testiem, uzsvēra SPKC pārstāvis. Viņš neņēmās prognozēt, vai pēc svētkiem būs vērojams saslimstības pieaugums, jo, no vienas puses,

brīvdienās cilvēki droši vien tikās biežāk un tas varētu būt veicinājis inficēšanos, bet no otras puses - cilvēki negāja uz darbu, kas arī ir ļoti biežs inficēšanās avots.

Kā negatīvu tendenci Perevoščikovs izcēla faktu, ka jau mēnesi nemazinās ar Covid-19 saslimušo skaits Latvijas slimnīcās. Eksperts pieļāva, ka tas var būt saistīts ar Covid-19 britu celma plašo izplatību Latvijā, kas pašlaik tiekot konstatēts ap 70% gadījumu.

Runājot par citām infekcijas modifikācijām, Perevoščikovs pastāstīja, ka Covid-19 Ugandas celms tika atrasts tikai Liepājā, bet pēdējās trīs nedēļās tas nav konstatēts. Savukārt vakar atklāts vēl viens DĀR celma gadījums, kura izcelsme pašlaik nav zināma.

Kopumā pašlaik Covid-19 ievesto gadījumu skaits neveido pat 1%.

Perevoščikovs aicināja ļoti skeptiski vērtēt informāciju par Covid-19 izplatības līmeni trešajās valstīs, piemēram, Ēgiptē tas, domājams, ir krietni augstākas par šīs valsts oficiāli ziņoto.

Lai atgrieztos pie pēc iespējas ierastas ikdienas dzīves, eksperts aicināja vakcinēties pret Covid-19. Viņš atzīmēja Izraēlu un Lielbritāniju kā labus piemērus, kur ar plašu vakcināciju panākts, ka cilvēki arvien vairāk var atgriezties pie ierastās dzīves.

Mēs nevaram visu dzīvi ievērot karantīnas pasākumus, tāpēc potēšana ir ļoti svarīga, uzsvēra Perevoščikovs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu