"Dzīvajā rindā" sestdien piedāvās vakcinēties tikai ar "AstraZeneca" vakcīnu (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Sestdien "brīvās rindas" izmēģinājumā divos lielākajos vakcinācijas centros plānots vakcinēt līdz 1000 cilvēku katrā, piektdien pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Vakcinācijas centros potēs tikai ar "AstraZeneca" vakcīnām. Lai novērstu drūzmēšanos, centros darbosies numuriņu sistēma un Latvijas radio un Veselības ministrijas informācijas kanālos regulāri tiks sniegta informācija par rindu garumu un atlikušo pieejamo vakcīnu skaitu. 

Vakcinēšanas "brīvās rindas" pilotprojekts tiks īstenots sestdien, 10.aprīlī, divos masu vakcinēšanas centros Rīgā - konferenču centrā "Atta Centre" un izstāžu zālē Ķīpsalā.

“Dzīvajā rindā” bez iepriekšēja pieraksta tiks vakcinēti tikai šobrīd atvērto prioritāro grupu pārstāvji - seniori vecumā virs 60 gadiem, iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem vai bērniem ar imūnsupresiju, un smagi slimu personu aprūpētāji.

Cilvēkiem, kas ir prioritārajās vakcinācijas grupās, 60+ un 70+ senioru grupā līdzi jāņem pase vai ID, hronisku slimību pacientiem - arī ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījums. Ja nav iespējams saņemt e-nosūtījumu vai izrakstu no pacienta kartes, informāciju par pacientu varēs pārbaudīt uz vietas, stāstīja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Personām, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar smagi slimiem bērniem vai bērniem ar imūnsupresiju, jāņem līdzi pase vai ID karte, kā arī bērna dzimšanas apliecība un konsultanta slēdziens vai slimnīcas izraksts, kas apliecina diagnozi. Šim dokumentam būtu jābūt ne vecākam par diviem gadiem.

Savukārt smagi slimu personu aprūpētājiem papildus pasei vai ID kartei būs jāaizpilda pašapliecinājums par aprūpējamo personu.

Vajadzības gadījumā abos vakcinācijas centros visiem "dzīvās rindas" dalībniekiem būs iespēja aizpildīt pašapliecinājuma formas, kas būs pieejamas turpat centros.

Dokumenti, kas prioritāro vakcinācijas grupu iedzīvotājiem jāņem līdzi, dodoties vakcinēties "dzīvajā rindā" 10.aprīlī
Dokumenti, kas prioritāro vakcinācijas grupu iedzīvotājiem jāņem līdzi, dodoties vakcinēties "dzīvajā rindā" 10.aprīlī Foto: Ekrānšāviņš no VM prezentācijas

"Dzīvajā rindā" iepriekšēja reģistrācija nebūs nepieciešama un ierodoties cilvēkiem tiks izsniegti kārtas numuriņi.

Sadarbībā ar Latvijas radio tiks ziņots par to, kāda ir situācija vakcinācijas centros - rindas garums, vakcīnu atlikums centrā - lai saprastu, vai šajā dienā vēl var doties pēc vakcīnas. 

Abi vakcinācijas centri, kuros īstenos "brīvās rindas principu", strādās no plkst. 9 līdz 17.

Katrā no centriem tiks piegādātas līdz 1000 "AstraZeneca" devām, kuras novirzītas brīvprātīgi vakcinējamajiem cilvēkiem. 

Citas vakcīnas "dzīvās rindas" dalībniekiem nav plānots piedāvāt. 

"Ja saņemts 400. vai 988. numuriņš, tas ir apliecinājums, ka šajā dienā es tikšu vakcinēts," uzsvēra Juhņēviča. 

Pavļuts uzsvēra, ka atšķirībā no Lieldienu "eksperimenta" šoreiz nav paredzēts neplānoti paplašināt prioritāri vakcinējamo iedzīvotāju grupas. 

Iedzīvotāji tiek aicināti būt mierīgiem, nākt pakāpeniski visas dienas garumā un nedrūzmēties pirmajā stundā. 

Sestdien rindas plānots organizēt rindas epidemioloģiski droši, uzraugot, lai cilvēki ievēro distanci un izmanto maskas, un lai tiktu ievērota sabiedriskā kārtība, piemēram, ja nāktos saskarties ar cilvēkiem, kuri atnākuši vakcinēties, bet nav prioritārajās grupās un jūtas vīlušies.

Vakcinācijas "dzīvās rindas" plusi un mīnusi
Vakcinācijas "dzīvās rindas" plusi un mīnusi Foto: Ekrānšāviņš no VM prezentācijas
Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu