Aizturētas VID Muitas pārvaldes amatpersonas (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Ulf Wittrock/Shutterstock.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvalde sadarbībā ar Specializēto nodokļu un muitas lietu prokuratūru, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), VID Nodokļu un muitas policiju un Valsts robežsardzi veikusi izmeklējošās darbības muitas kontroles punktā "Terehova", kuras rezultātā aizturētas VID Muitas pārvaldes amatpersonas, informēja VID pārstāvji.

"Minētās darbības veiktas, turpinot pretkorupcijas pasākumu kopumu. VID jau ziņoja, ka ilgstošu izmeklējošo darbību rezultātā, sadarbojoties vairākām atbildīgajām institūcijām, VID Iekšējās drošības pārvalde veica Muitas pārvaldes, Valsts policijas un Valsts robežsardzes darbinieku aizturēšanu aizdomās par kontrabandu organizētā grupā," pauda VID.

Izmeklēšanas interesēs šobrīd papildu informācija netiek sniegta.

Latvijas Televīzijas "Panorāma" šovakar vēstīja, ka aizturēšanas saistītas ar aizdomām par kukuļņemšanu. VID vadītāja Ieva Jaunzeme "Panorāmai" skaidroja, ka šādās lietās ir svarīgi nostiprināt pierādījumus, "lai būtu pieķerts pie rokas". Viņa akcentēja nevar pieļaut varbūtību, ka nepietiekamu pierādījumu dēļ tiesa attaisnotu un cilvēks atgrieztos darba vietā, sakot, ka "nekas jau nav".

Jaunzeme ļoti cer, ka ir savākti pietiekoši pierādījumi, tā uzskatot arī prokuratūra, bet būs jāskatās, kā tiesa lems. LTV vēsta, ka 8.aprīļa vakarā saistībā ar gaidāmo operāciju VID vadītāja informējusi finanšu ministru Jāni Reiru (JV). No Jaunzemes teiktā izriet, ka Reira vēlāk dotais attiecīgais uzdevums esot sekojis jau pēc notikušā fakta.

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 19.pantam neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme norādīja, ka VID ir pirmā valsts pārvaldes iestāde, kur ieviesta visaptveroša riskos balstīta darbinieku pārbaudes sistēma, sākot no pieņemšanas darbā un turpmāk ik gadu. 

"Tiek pārbaudītas visas amatpersonu deklarācijas, salīdzinātas ar datiem dažādās datubāzēs un, ja ir konstatētas neatbilstības, tiek prasīts skaidrojums. Daudzos gadījumos ir cilvēciskas kļūdas, bet nopietnākajos - nelikumības. Caur analīzi un operatīvo darbu tiek izskaitļoti negodīgie darbinieki. Mūsu Iekšējās drošības pārvalde strādā rūpīgi, ciešā kontaktā ar prokuratūru, izmeklēšana tiek veikta rūpīgi, tas prasa laiku, bet rezultāts neizpaliek," atzina Jaunzeme.

Pēc viņas minētā, ir izdarītas nozīmīgas iestrādnes, lai izskaustu nelikumības un vēl būs rezultāti, par kuriem VID nekavējoties informēs sabiedrību. "Svarīgi saprast to, ka, ja Iekšējās drošības pārvalde veic savu darbu, svarīgi "neizbiedēt" darboni ar kādām nepārdomātām darbībām, kas varētu darīt viņu uzmanīgu un sarežģīt Iekšējās drošības pārvaldes darbu. Iekšējiem procesiem jābūt labi organizētiem un saskaņotiem, tikai tad būs rezultāts," pauda Jaunzeme.

Ja ir aizdomas par VID darbinieku pieļautu likuma pārkāpumu, negodprātīgu un ētikas normām neatbilstošu rīcību, VID aicina zvanīt uz VID bezmaksas uzticības tālruni 80009070. VID garantē sniegtās informācijas un tās avota konfidencialitāti.

Jau vēstīts, ka finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), pēc atkārtoti konstatētajiem korupcijas gadījumiem VID muitas struktūrvienībā, uzdevis VID ģenerāldirektorei nekavējoties rīkoties - sākt dienesta izmeklēšanu par sistemātiskiem pārkāpumiem muitā korupcijas jomā, izvērtēt atbildīgo amatpersonu rīcību un uz dienesta izmeklēšanas laiku atstādināt par šo procesu atbildīgās augstākās muitas amatpersonas. Ministrs ir uzdevis VID ģenerāldirektorei ziņot par šo uzdevumu izpildes gaitu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu