Austrijas arhitekti pārveidos SKA hokeja arēnu Sanktpēterburgā (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video/Coop Himmelblau

Vīnē bāzētā arhitektūras studija "Coop Himmelb(l)au" ir uzvarējusi starptautiskajā konkursā, lai pārveidotu SKA (CKA) hokeja arēnu un parku Sanktpēterburgā, Krievijā.

Kompleksa dizains ir iedvesmots no Krievijas konstruktīvisma arhitektūras – laikmeta, kurā arhitektūru no jauna definēja Vladimira Tatļina un Ela Ļisicka darbi, kas nojauca būvniecības robežas. Arēnas struktūra un vispārējais izkārtojums ir balstīts Tatņina darbā “Piemineklis trešajai internacionālei”, un atspoguļojas kā plūstoša, dinamiska cilvēka kustība, kas slido apkārt stadionam.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video/Coop Himmelblau

Parka pasākumu un sporta zonas ir paredzētas lietošanai visu gadu, un tā jaunais dizains to pārvērš par jaunu dinamisku atpūtas centru.

Ela Ļisicka darbs un parka plāns
Ela Ļisicka darbs un parka plāns Foto: TVNET kolāža

Tā divi galvenie ceļi sadala parku divās kategorijās. Pirmā – taisna ass, iedvesmojoties no Ela Ļisicka darbiem, ir spēka un enerģijas simbols un savieno parka galvenos punktus, ļaujot ātri nokļūt no objekta uz objektu. Otru kategoriju veido takas, kas plūst cauri parkam, aicinot apmeklētājus uz pastaigu. Šajos maršrutos ir iestrādātas vairākas sporta un atpūtas zonas. Tās vienmērīgi saplūst savā starpā, taču vienlaikus uztur savas funkcionālās prasības.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video/Coop Himmelblau

Projekta konstrukcijas dizains sastāv no 4 galvenajiem elementiem: jau esošā stadiona, cokola pamatnes, konstrukcijas gredzena un jumta. Arhitekti saglabāja arēnas esošo plānu, bet pievienoja papildus caurspīdīgu apšuvumu, lai atbalstītu konstrukcijas konsolveida kupola jumtu. Arkveida kāpnes novietotas blakus galvenajām asīm, kas ved uz gredzenveida cokolu, izveidojot pasāžu, ko izmanto komerciālām vajadzībām. Konstrukcijai tika pievienoti arī balkoni, savienojot funkcionālās zonas iekšpusē ar ārējām zonām un kalpojot kā atpūtas telpas un restorānu terases.

Foto: Coop Himmelblau

Papildinošais dinamiski izstrādātais strukturālais gredzens tika radīts kā papildu atbalsts jumta konstrukcijai un kā galvenās ēkas horizontālais stiprinājums. Gredzena ģeometrija ir sadalīta četros elementos, kas imitē projekta globālo strukturālo sistēmu. Savukārt dizaina estētiskā atsauce uz Tatļina torni ir pamanāma šīs tērauda konstrukcijas struktūrā, iemiesojot to pašu dinamisko formu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu