Piektdien vakcinācija pret Covid-19 notikusi gausāk nekā vidēji šonedēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana. Ilustratīvs attēls.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Piektdien pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 3767 cilvēki, bet otro - 167, tādējādi kopumā tikušas vakcinētas 3934 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Vakcinācija pret Covid-19 vakar notikusi gausāk nekā vidēji šonedēļ, tomēr kopumā šonedēļ tiks sasniegts jauns rekords - šonedēļ pirmajās piecās nedēļas dienās vakcinēti vidēji 5200 cilvēki dienā, bet līdzšinējais rekords tika sasniegts marta pēdējā nedēļā, kad vakcinēja ap 3400 cilvēkus dienā. Līdz šim lielākais vienā dienā vakcinēto cilvēku skaits ir bijis aptuveni 8500.

Kopējo vakcinēšanas tempu šonedēļ augstāku noturēs arī tas, ka sestdien divos vakcinēšanas punktos Rīgā tiek īstenots "dzīvo rindu" eksperiments, bet iepriekš nedēļu nogalēs vakcinēšana pret Covid-19 nereti apsīka.

Vakar pirmo poti pret Covid-19 pārsvarā saņēmuši seniori un personas ar hroniskām slimībām. Vakcinācija ar pirmo poti notikusi 242 iestādēs - pārsvarā ģimenes ārstu praksēs, kurās vidēji savakcinēti 10 līdz 30 cilvēki. Visaktīvāk vakcināciju piektdien veica Veselības centru apvienība, Rīgas veselības centrs un Saldus medicīnas centrs. Pirmajai potei visbiežāk izmantota "AstraZeneca" vakcīna, taču daudz lietota arī "Moderna" vakcīna.

Savukārt otro poti vakar pamatā saņēmuši seniori, sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, personas ar hroniskām slimībām un mediķi. Otrajai potei pamatā izmantotas "Moderna" vakcīnas. Vakcinēšana ar otro poti notikusi vien astoņās iestādēs - visvairāk cilvēku sapotējusi Jelgavas poliklīnika un "Dzelzceļa veselības centrs".

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 149 157 cilvēki, bet abas devas - 26 243 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši ap 7,9% iedzīvotāju, bet abas - 1,4%.

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12.februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Janssen", pēdējās no kurām Latvijā vēl nav piegādātas. Taču visu šo medikamentu piegādes līdz pat pavasarim regulāri kavējās, tāpēc kavējās arī masveida vakcinēšanas sākšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu