IVP: Otro "AstraZeneca" devu jāsaņem 9 līdz 12 nedēļas pēc pirmās (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
''AstraZeneca'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''AstraZeneca'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/Leszek Szymanski POLAND OUT

Imunizācijas valsts padome (IVP) pieturas pie iepriekšējās pozīcijas un aizvien rekomendē "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 otro devu saņemt 9 līdz 12 nedēļas pēc pirmās potes, informēja IVP pārstāve Šarlote Konova.

"AstraZeneca" vakcīnas otrās devas saņemšana šobrīd tiek rekomendēta laika posmā no 9. līdz 12.nedēļai. Tomēr ir atsevišķi viedokļi, ka šis intervāls ir nepietiekami konkrēts un būtu jānosaka precīzāks, piemēram, ka otrās devas saņemšanai jānotiek 12.nedēļā. Vienlaikus šāds jautājums arī iepriekš aktualizēts valdības sēdē, kad Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda bažas par faktu, ka balstdevas saņemšanai nav viens konkrēts laiks.

IVP šajā sakarā skaidro, ka, atbilstoši zāļu lietošanas instrukcijai, "AstraZeneca" otrās devas intervāls ir noteikts no 4. līdz 12.nedēļai. Tomēr, ņemot vērā Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas un to pamatojuma dokumentus, IVP joprojām starp abām šīs vakcīnas devām rekomendē intervālu no deviņām līdz 12 nedēļām.

Vakcinācijā vairāku nedēļu intervāls starp vakcīnu devām ir ierasta prakse, taču gadījumos, kad rodas grūtības izvēlēties konkrētu laiku šo rekomendēto deviņu līdz 12 nedēļu intervālā, otrās devas saņemšanas vizīte plānojama tuvāk 12.nedēļai, kas zinātniskajās publikācijās uzrāda augstāku iedarbīgumu pret simptomātisku Covid-19, skaidro IVP.

Savukārt, ja kādas izņēmuma situācijas gadījumā otrās devas saņemšanu nepieciešams nozīmēt agrāk par rekomendētajām deviņā, līdz 12 nedēļām pēc pirmās devas, ārstam, kurš sniedz vakcinācijas konsultāciju, vakcīnas saņēmējs ir jāinformē, ka šādā intervālā iespējams mazāks vakcīnas iedarbīgums pret Covid-19 nekā tad, ja vakcīnas otrā deva tiek saņemta pēc garāka intervāla.

IVP mērķis ir izvērtēt jautājumus, kas saistīti ar vakcināciju un imunizācijas politikas realizāciju valstī, un sniegt priekšlikumus to izvērtēšanai.

"AstraZeneca" vakcīna ir viena no četrām Eiropas Savienībā centralizēti reģistrētām vakcīnām, kas paredzētas, lai pasargātu no Covid-19 infekcijas. Pētījumi liecina, ka vakcīna efektīvi novērš slimību, kā arī samazina hospitalizācijas un nāves risku Covid-19 infekcijas gadījumā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu