Trešdien ar sociālajiem partneriem vērtēs, kā tērēt Atveseļošanās fonda divus miljardus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda. Ilustratīvs attēls
Nauda. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

​Trešdien, 14.aprīlī, Stratēģiskās vadības grupā ar sociālajiem partneriem tiks runāts par Latvijas pieprasījumiem no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanās un noturības mehānisma (AML) līdzekļiem, izriet no premjera Krišjāņa Kariņa (JV) šodien sacītā pēc Sadarbības sanāksmes sēdes.

Premjerministrs skaidroja, ka faktiski pēdējā gada laikā liela sabiedrības uzmanība bija vērsta uz pandēmiju, kas ir izaicinājums visai pasaulei. Taču, viņaprāt, valstij ir jāskatās tālāk "aiz" pandēmijas, un ļoti svarīgi esot skatīties, kā kopīgiem spēkiem sasniegt augstāku labklājības līmeni.

Kariņš teica, ka viens no pieejamajiem instrumentiem ir ES izveidotais AML, kur fondu naudās Latvijai ir pieejami teju divi miljardi eiro, ko varētu izmantot, lai tiktu līdz nākamajam labklājības līmenim.

No Ministru prezidenta teiktā izriet, ka šodien Sadarbības sanāksmē partneri apsprieduši iespējamo līdzekļu izlietojumu un to, kā varētu uzlabot Latvijas pieteikumu. Trešdien plānots runāt par to, kā šo piedāvājumu uzlabot, lai sasniegtu kopīgo viedās reindustrializācijas mērķi, teica Kariņš.

Savukārt tieslietu minstrs Jānis Bordāns (JKP) žurnālistiem stāstīja, ka AML līdzekļi būtu jāiegulda cilvēkresursos un izglītībā. Viņš teica, ka tiesnešu, prokuroru un izmeklētāju tālakizglītība nav labā līmenī, kā rezultātā ilgtspējīgas un uz izcilību vērstas kvalifikācijas celšanas sistēma ir ļoti aktuāls un svarīgs jautājums.

Ministrs klāstīja, ka šo profesiju mācības nav uzskatāmas par brīvā tirgus elementu, tāpēc Tieslietu ministrija ir piedāvājusi izveidot patstāvīgu, vienotu kvalifikācijas mācību centru, kas nodrošinātu tiesu varas vajadzības pēc dažādām kompetencēm. Viņaprāt, tas varētu būt izcilības centrs Eiropas Savienībā, kas veicinātu vienotu tiesiskuma izpratni.

Bordāns šo tiesnešu mācību centru piedāvā saukt par Tieslietu akadēmiju. Tāpat viņš esot sapratis, ka no koalīcijas kolēģiem šai sakarā ir guvis atbalstu, un "ar salīdzinoši nelieliem ieguldījumiem varēs iegūt ļoti lielu efektivitāti".

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) piebilda, ka Latvijas pieteikumā AML līdzekļiem paveikts nozīmīgs darbs. Viņaprāt, tuvākajā laikā šo diskusiju vajadzētu beigt, kā arī būtu laiks pabeigt skaņošanu ar Eiropas Komisiju, lai līdzekļi pēc iespējas ātrāk ieplūstu tautsaimniecībā un Latvija izietu no pandēmijas ar spēcīgāku ekonomiku.

Viņa nosauktajās prioritātēs ietilpa "zaļā kursa" virzība, uzņēmējdarbības inovatīvo projektu attīstība, digitalizācija un klimata izmaiņu radītā ietekme.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu