Žans Mišels Žārs izdod skaņu celiņu Salgado gaidāmajai izstādei

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Žans Mišels Žārs
Žans Mišels Žārs Foto: publicitātes

Elektroniskās mūzikas pionieris Žans Mišels Žārs (Jean-Michel Jarre) sacerējis un ierakstījis 52 minūšu muzikālu pavadījumu slavenā fotogrāfa un filmu veidotāja Sebastiao Salgado (Sebastião Salgado) izstādei "Amazônia", kas 20. maijā tiks atklāta Parīzes filharmonijā. 

Līdzās standarta stereo versijai Žārs šos skaņdarbus ir ierakstījis īpašā binaurālā versijā, kas pieejama digitāli kopā ar "5.1 Surround Sound" versiju.

"Amazônia" ir visaptveroša izstāde, kas koncentrējas uz Brazīlijas Amazoni un ietver vairāk kā 200 Salgado fotogrāfiju un filmu, tostarp pamatiedzīvotāju atsauksmes par viņu kultūras un vides saglabāšanas nepieciešamību. Sešu gadu laikā Selgado apceļoja Amazones reģionu, iemūžinot mežus, upes, kalnus, vietējos cilvēkus, un lielākā daļa darbu būs pirmo reizi apskatāma publiski. Izstāde aicina skatīties, klausīties un domāt par bioloģiskās daudzveidības nākotni un cilvēku vietu pasaulē.

Žana Mišela Žāra muzikālais pavadījums ir simfoniskā pasaule, kas izstādes apmeklētājus ievedīs meža skaņās, izmantojot elektronisko un orķestra instrumentu sajaukumu ar citām reālām dabas skaņām.

"Es vēlējos izvairīties no etnomuzikoloģiskās pieejas jeb fona mūzikas radīšanas. Amazones mežā ir spēcīga nomadisma dimensija; kustoties no vienas vietas uz otru, no tumsas uz gaismu, no maiga klusuma uz apslēptiem draudiem, kustoties uz priekšu, pametot realitāti, lai ļautu iegrimt rituālu un sapņu spēkā. Es būvēju šo mūziku kā piederumu kasti, kas veidota no dažādiem skaņu objektiem, kā klejojumu cauri organiskiem, dabīgiem, etniskiem, orķestra un elektronikas elementiem, kas mums paietu garām tikai kā mežā, kam mēs izietu cauri un atstātu to sev aiz muguras, īslaicīgas paliekas no laika un telpa bez beigām," tā par projektu pats Žārs.

1993. gadā Žans Mišels Žārs kļuva par UNESCO vēstnieku, viņš ir piedalījies daudzos ievērojamos projektos, kas atbalsta toleranci un kultūras plurālismu, kā arī dabas un vides aizsardzību. "Amazônia" projektam viņš aktīvi sadarbojās ar zinātnisko komandu no Ženēvas Etnogrāfiskā muzeja, lai pēc iespējas precīzāk atveidotu meža un cilvēku, kas tajā dzīvo, identitāti.

"Amazônia" izstāde tiks atklāta Parīzes filharmonijā 20. maijā un apceļos vairākas pasaules pilsētas – Sanpaulu, Riodežaneiro, Romu un Londonu.

Noklausies vienu no kompozīcijām.

Žans Mišels Andrē Žārs ir 1948. gadā dzimis franču komponists, instrumentālists un mūzikas producents. Viņu pamatoti dēvē par elektroniskās mūzikas pionieri, vienu no spilgtākajiem tādu žanru kā ambient un new age pārstāvjiem. Īpaši populārs Žārs kļuvis ar ārkārtīgi krāšņajām koncertizrādēm, kas pulcējušas pat vairāku miljonu cilvēku auditoriju (vislielākais skaits, kas oficiāli dokumentēts Ginesa rekordu grāmatā, - 3,5 miljoni 1997. gadā Maskavā). Vairāk nekā 40 gadu karjeras laikā pārdots ap 80 miljoniem Ž.M.Žāra albumu un singlu kopiju.

Atgādinām, ka Žārs Rīgā uzstājās 2008. gadā.

Aplūko koncerta galeriju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu