VIDEO ⟩ Bebrenē manīts lācis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lācis. Ilustratīvs attēls.
Lācis. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

13. aprīļa rītā Bebrenes pagastā redzēts brūnais lācis, ko savā saimniecībā nofilmējis Atis Muižnieks

Brūnais lācis fiksēts Bebrenes pagastā netālu no tūristu iecienītā Dvietes senlejas informācijas centra. Kā redzams video, lācis pāri laukam lielā ātrumā dodas gar Dvietes senleju, kur šobrīd iestājusies atbūda – Dvietes upē strauji ieplūduši Daugavas palu ūdeņi, iespaidīgi applūdinot vienu no lielākajām upju palienēm Eiropā. Tālāk lācis devies Pilskalnes virzienā un ieskrējis mežā.

Kā pastāstīja lāča novērotājs Atis Muižnieks, pārsteigums esot bijis liels: “Ieraudzīju un tad skrēju uz māju pēc telefona. Rokas drebēja no satraukuma. Tomēr tas nav ikdienišķs skats. Lāča pēdas mūspusē nesen fiksēja arī mednieki Dvietes mežā. Iespējams, tas varētu būt tas pats dzīvnieks.”

Bebrenes pagasta pārvaldes vadītāja, Dvietes senlejas informācijas centra gide Benita Štrausa uzskata, ka dabā viss atgriežas līdzsvarā: “Lāči te novēroti jau pirms 35 gadiem, pēdas vairākkārt redzētas arī pagājušajā vasarā, un vēl pirms mēneša pēdu fotogrāfijas saņemtas no Ilzes ezera apkārtnes. Par dabas daudzveidību Sēlijā varam tikai priecāties.” Dvietes palienes pļavas jau 15 gadus apdzīvo savvaļas zirgu un govju ganāmpulki, bet arī par tiem neesot pamata satraukties. “Govis un zirgi dzīvo baros, tāpēc viņiem problēmu nebūs. Lācis tādam lielam baram neriskēs tuvoties, bet dzīvniekiem pašiem būs jāsaprot, kā sevi aizstāvēt,” atzīst dabas parka gide Benita Štrausa.

Brūnais lācis šopavasar jau iepriekš novērots arī citās Sēlijas vietās – 16. martā Jēkabpils novada Leimaņu pagastā mednieku kluba “Leimaņi” pārstāvji lāci fiksējuši savā uzstādītajā kamerā, bet 24. martā mednieku kolektīva “Province” teritorijā Viesītes pagastā lācis barojies pie meža zvēru barotavas, par ko liecina videoieraksts. Pagaidām gan nav oficiālas informācijas, vai šis varētu būt viens un tas pats indivīds.

Kā pērn skaidroja Dabas aizsardzības pārvaldes Savvaļas sugu aizsardzības nodaļas vadītājs Jēkabs Dzenis, lāču skaits Latvijā pieaug, lai gan precīzu datu par to nav. Latvijas mežos varētu dzīvot līdz 70 lāči, taču pagaidām nav gūti pierādījumi tam, ka šie dzīvnieki pie mums arī vairojas. Pēdējā laika novērojumi saistīti arī ar tehnoloģiju pieejamību, jo arvien vairāk mednieku kolektīvi un privātīpašnieki izvieto videonovērošanas kameras, kā arī cilvēku aktīvāku došanos dabā laikā, kad citas izklaides iespējas ir ierobežotas.

Dabas aizsardzības pārvalde atgādina, ko darīt, ja izdodas satikt lāci: “Pastaigas laikā vēlams doties pa meža takām un ceļiem, vērojot apkārtni. Ik pa laikam ieteicams radīt kādu troksni, lai brīdinātu citus meža iemītniekus par savu klātbūtni. Ja tomēr sanāk sastapties ar lāci, nekādā gadījumā nevajag tam tuvoties, īpaši, ja tuvumā ir mazuļi. Visdrošāk atmuguriski atkāpties, nepagriežot lācim muguru un neskatoties acīs. Cilvēkam klusi dodoties prom, arī lācis turpinās doties savās gaitās.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu