"Johnson & Johnson" atliks savas Covid-19 vakcīnas izplatīšanu Eiropā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

 Uzņēmums "Johnson & Johnson" (J&J) otrdien paziņoja, ka atliks savas Covid-19 vakcīnas izplatīšanu Eiropā, šādu soli sperot pēc ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) un ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) rekomendācijas "iepauzēt" tās izmantošanu, kamēr tiek pētīti seši gadījumi, kad cilvēkiem pēc šīs vakcīnas saņemšanas izveidojušies trombi.

Trombi radušies sešiem no vairāk nekā 6,8 miljoniem cilvēku, kas ASV saņēmuši J&J vakcīnu. 

Visos gadījumos tās bijušas sievietes vecumā no 18 līdz 48 gadiem. Viņām trombi izveidojās sešas līdz 13 dienas pēc potes saņemšanas, paziņoja CDC un FDA.

Viens cilvēks, kam pēc vakcinācijas radušies trombi, aizgājis no dzīves, bet vēl viena stāvoklis ir smags, žurnālistiem otrdien apliecināja FDA vecākais zinātnieks Pīters Mārkss.

"Viens gadījums beidzās ar nāvi, un viens pacients atrodas kritiskā stāvoklī," norādīja Mārkss.

Viņš vilka paralēles ar līdzīgiem gadījumiem, kas Eiropā pieredzēti pēc vakcinācijas ar "AstraZeneca". Arī tā ir bāzēta adenovīrusa vektora tehnoloģijā.

Slimība, kā tiek uzskatīts, rodas no retas imūnreakcijas, kas izraisa trombu veidošanos.

"CDC trešdien sasauks Imunizācijas prakses konsultatīvās padomes sēdi, lai izskatītu šīs lietas un novērtētu to potenciālo nozīmi," teikts CDC un FDA kopīgi izplatītajā paziņojumā.

"FDA izskatīs šo analīzi, jo arī tā izmeklē šīs lietas. Kamēr tas process nebūs pabeigts, mēs rekomendējam piesardzības nolūkos iepauzēt šīs vakcīnas izmantošanu," norādīts paziņojumā.

CDC vecākā amatpersona Ena Skačeta norādīja, ka risks cilvēkiem, kas vakcīnu saņēmuši pirms mēneša vai vēl agrāk, ir ārkārtīgi zems.

"Attiecībā uz cilvēkiem, kas vakcīnu saņēmuši nesen pēdējo pāris nedēļu laikā,- viņiem būtu jāzina, ka ir jāseko līdzi tam, vai nav kādu simptomu," viņa norādīja.

"Ja jūs esat saņēmuši vakcīnu un jums rodas smagas galvassāpes, sāpes vēderā, sāpes kājās vai trūkst elpas, jums ir jāsazinās ar savu veselības aprūpes nodrošinātāju," viņa piebilda.

Baltais nams otrdien norādīja, ka vakcinācija ASV var turpināties līdzšinējos tempos, kaut arī tiek apturēta J&J preparāta izmantošana.

"Šim paziņojumam nebūs liela nozīme uz mūsu vakcinācijas plānu - J&J vakcīna sastāda mazāk nekā 5% no kopējā līdz šim ASV reģistrētā pošu skaita," paziņojumā norādīja ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas Covid-19 krīzes darba grupas koordinators Džefss Zīnts.

Izveidojušās "Pfizer" un "Moderna" vakcīnu lielas rezerves, un tas nozīmē, ka ASV viegli varēs nodrošināt alternatīvas, kad drošības apsvērumu dēļ apturēta vakcinācija ar J&J preparātu, norādīja amatpersona.

"Pēdējo nedēļu laikā mēs esam nodrošinājuši, ka katru nedēļu ir pieejami vairāk nekā 25 miljoni "Pfizer" un "Moderna" vakcīnu devas," skaidroja Zīnts.

"Tās ir vairāk nekā pietiekamas rezerves, lai turpinātu pašreizējo vakcinācijas tempu ar trim miljoniem pošu dienā un sasniegtu prezidenta mērķi - 200 miljonus pošu līdz viņa 100.dienai amatā."

Zinot, ka ASV sabiedrībā daudzi, it īpaši republikāņu vīriešu vidū, ir noskaņoti skeptiski pret vakcīnām, lēmums J&J lietā, domājams, vakcinācijas kampaņai cita starpā radīs arī jaunas problēmas sabiedrisko attiecību jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu