Valainis par Latvijas Covid-19 upuriem: mūsu acu priekšā ir notikušas 40 Zolitūdes traģēdijas (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 teritorija. Viena diena Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī.
Covid-19 teritorija. Viena diena Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijā Covid-19 upuru skaits sasniedzis 2002 cilvēkus - tas ir 40 reižu vairāk nekā Zolitūdes traģēdijā mirušo -, tāpēc arī šajā gadījumā ir būtiski izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, lai tajā vērtētu, vai un kādas kļūdas Latvijas valdība pieļāvusi pandēmijas pārvarēšanas procesā, Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" pauda Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS).

Valainis piebilda, ka, viņaprāt, komisijas vadīšana ir jāuztic Saeimas opozīcijai. "Es esmu gatavs uzņemties šīs komisijas vadīšanu," piebilda politiķis.

Pašlaik paredzēts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija strādās pusgadu. Saeimai vēl jāievēl deputāti, kuri strādās šajā komisijā.

Komentējot parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, deputāts un Jaunās Vienotības frakcijas priekšsēdētājs Ainārs Latkovskis pauda, ka ir svarīgi analizēt pieļautās kļūdas, bet jāsaprot, ka pandēmija vēl nav beigusies un nepieciešams domāt, ko darīt ar pašreizējo situāciju.

"Saeimas izmeklēšanas komisija nekad nevarēs aizstāt prokuratūru un izmeklēšanu," tā Latkovskis.

Kā iepriekš informēja Valainis, 36 opozīcijas deputāti parakstīja rosinājumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu. Saskaņā ar Satversmi Saeimai noteiktiem gadījumiem ir jāizveido parlamentārā izmeklēšanas komisija, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa jeb vismaz 34 deputāti.

Politiķa ieskatā, izmeklēšanai būs jāstrādā ar vairākiem jautājumiem, tajā skaitā saistībā ar izteiktajām aizdomām par apmēram pirms gada notikušo masku iepirkumu, par vakcīnu iepirkumiem un to neiepirkšanu. Tāpat esot jāizmeklē atteikšanās no "Pfizer" un "Moderna" papildu vakcīnu iegādēm, jānoskaidro, vai nav notikusi atteikšanās no vēl kaut kā, akcentēja ZZS deputāts.

Valainis uzsvēra, ka Covid-19 krīzes laikā "shēmošana un vieglprātīga attieksme pret darbu" nav pieņemama. Viņa ieskatā, ir jāpēta arī, vai ir notikusi kāda lobēšana vai arī korupcija. Politiķis norādīja, ka parlamentārajā izmeklēšanā būtu jālūdz arī Ģenerālprokuratūras atbalsts.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu