Vai vakcinēti cilvēki var izplatīt Covid-19? (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls.
Vakcinācija. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā, kas veikts 21 koledžas studentu pilsētiņās, zinātnieki centīsies noskaidrot, cik labi “Moderna” vakcīna novērš cilvēka spēju izplatīt koronavīrusu. 

Izdevumā “The Washington Post” rakstīts, ka klīniskie izmēģinājumi parādījuši, ka “Moderna” vakcīna ir 94% efektīva – īpaši smagos Covid-19 gadījumos, novēršot hospitalizāciju un nāvi. Tiesa, klīniskie izmēģinājumi nav radīti, lai atbildētu uz vienu ļoti svarīgu jautājumu: vai vakcinēts cilvēks joprojām var deguna un mutes gļotādā pārnēsāt vīrusu un inficēt citus cilvēkus? 

Divos senākos pētījumos Izraēlas un Lielbritānijas zinātnieki raksta, ka Covid-19 vakcīnas mazina simptomātiskas un asimptomātiskas saslimšanas risku. Šajos pētījumos apskatīta “Pfizer” un “AstraZeneca” vakcīnas. Kādā citā pētījumā 4000 veselības aprūpes darbinieki ASV parādīja, ka “Pfizer” un “Moderna” vakcīnas aizsargā pret visu veidu koronavīrusa infekcijām, to skaitā arī tām, kurām nav simptomu, rakstīts vietnē “Stat News”. 

Pētījumi parāda, ka vakcinēti cilvēki vīrusu varētu izplatīt mazāk, jo tie ar vakcīnas palīdzību izvairās no pašas infekcijas, tomēr pavisam droši to nevar teikt. 

Jaunajā studentu pilsētiņu pētījumā, kas nodēvēts par “PreventCOVIDU”, zinātnieki centīsies atbildēt uz šo jautājumu, aplūkojot Covid-19 infekcijas izplatību starp vakcinētiem cilvēkiem, nevakcinētiem cilvēkiem un viņu tuvajiem cilvēkiem. 

Izsekojot, vai un kā infekcija izplatās šajā lielajā cilvēku grupā, varētu noskaidrot, cik bieži vakcinēti cilvēki nodod vīrusu tālāk, kā arī to, vai vakcinēti cilvēki var saslimt paši. 

“Šis pētījums pievēršas nopietnam jautājumam: ko nozīmē būt vakcinētam?” izdevumam “The Washington Post” teica pētniece Lilija Immergluka. 

Pētījumā tiks iekļauti 12 tūkstoši universitāšu studentu vecuma grupā no 18 līdz 26 gadiem. Studenti tiks sadalīti divās grupās – puse uzreiz saņems pirmo “Moderna” vakcīnu, bet otra puse tiks vakcinēta dažus mēnešus vēlāk. Kopumā pētījums ilgs piecus mēnešus. 

Visiem pētījuma dalībniekiem katru dienu tiks veikti Covid-19 testi, lai pētnieki varētu izsekot, kad un kur parādās Covid-19 infekcija. Testi arī palīdzēs noskaidrot, kāds ir vīrusa daļiņu skaits katra studenta degunā un kāda ir vīrusa ģenētiskā sekvence. 

Šī informācija tālāk ļaus noskaidrot, vai vīrusa daudzums cilvēka deguna un mutes gļotādā ir saistīts ar izplatīšanās risku. Tiks noskaidrots arī, vai “Moderna” vakcīna sniedz dažādu līmeņu aizsardzību pret dažādiem vīrusa paveidiem, kā arī to, vai vakcinēti cilvēki biežāk var izplatīt atsevišķus vīrusa paveidus. 

Viedtālruņa aplikācija katru dienu atgādinās studentiem ierasties uz testu. Viņiem arī būs jāveic ikdienas aptaujas par to, kādi ir simptomi, un regulāri jānodod asinis. 

Katram pētījuma dalībniekam būs arī jāidentificē grupa savu tuvinieku, kas varētu būt inficēšanās riska priekšā, ja students izrādītos saslimis ar Covid-19. Kopumā pētnieki cer savākt informāciju no aptuveni 25 tūkstošiem tuvinieku. Jāpiebilst, ka visi pētījuma dalībnieki – gan studenti, gan to tuvinieki – saņems kompensāciju par piedalīšanos pētījumā. 

Pētījuma rezultāti ir sagaidāmi vēlāk šajā pašā gadā.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu