Vācijas konservatīvie nespēj vienoties par kandidātu, kurš aizstās Merkeli kanclera amatā (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas kanclere Angela Merkele
Vācijas kanclere Angela Merkele Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas konservatīvajiem pagaidām nav izdevies panākt vienprātību par viņu kandidātu uz kanclera amatu, kura vadībā startēt septembrī gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās.

Neskatoties uz atkārtotiem aicinājumiem, pēc iespējas ātrāk atrisināt šo jautājumu, vairākās šonedēļ notikušajās kristīgo demokrātu (CDU) un viņu Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) politiķu sanāksmēs vienošanos tā arī nav izdevies panākt.

Uz godu kļūt par konservatīvo bloka kandidātu uz kanclera amatu un tādējādi, ļoti iespējams, arī par ilggadējās valdības vadītājas Angelas Merkeles pēcteci pretendē gan CDU līderis Armīns Lašets, gan CSU vadītājs Markuss Zēders.

Lašetu, kurš šobrīd ir Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes premjerministrs, atbalsta CDU vadība, taču Bavārijas premjers Zēders, kā liecina aptaujas, ir tīkamāks vēlētājiem. Arī CDU/CSU Bundestāga otrdienas frakcijas sēdē Zēders baudīja lielāku atbalstu.

Daudzi pašreizējie Bundestāga deputāti var zaudēt savas vietas, ja CDU popularitāte turpinās mazināties.

Konsenss ir iespējams, taču nav skaidrs, kā pie tā nonākt, trešdien sarunā ar žurnālistiem atzinis viens no CSU ietekmīgākajiem politiķiem iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers. "Esmu nopietni noraizējies par ļoti grūto situāciju, kādā atrodas CDU un CSU."

Tikmēr Lašetam atbalstu trešdien paudis bijušais CDU/CSU frakcijas vadītājs Frīdrihs Mercs, kurš pats vēl nesen pretendēja uz kristīgo demokrātu līdera krēslu.

Saskaņā ar aptauju, kuru pēc laikraksta "Augsburger Allgemeine" pasūtījuma veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Civey", 58% vāciešu izteikušies, ka Zēders rīkojies pareizi, izsakot vēlmi kļūt par konservatīvo bloka kandidātu uz kanclera amatu.

Viņa rīcību par nepareizu atzinuši tikai 30% aptaujāto, kamēr 12% nav varējuši uz šo jautājumu atbildēt.

Tikmēr starp CDU/CSU vēlētājiem atbalstu Zēderam pauduši 86%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu