"Mēs uzvarējām karā, ASV zaudēja." Kā ASV lēmumu uzņem talibu kontrolētajās teritorijās Afganistānā (14)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/GHULAMULLAH HABIBI

ASV un NATO sabiedrotie vienojušies līdz 11. septembrim izvest karavīrus no Afganistānas. Raidorganizācija BBC reportāžā parāda, kāda reakcija uz šīm ziņām valda islāma fundamentālistu talibu kontrolētajās teritorijās.

Hadži Hekmats, talibu ieceltais Balhas apriņķa "mērs" pusstundas brauciena attālumā no Mazārešarīfas, kaujiniekiem pievienojās 90. gados, kad tie pārvaldīja lielāko daļu Afganistānas. 

Žurnālistu auto sagaida bruņotu vīru rindas abās ceļa pusēs; vienam ir granātmetējs, citam - ASV bruņotajiem spēkiem atņemts automāts. 

Balha kādreiz bija starp stabilākajām Afganistānas daļām, bet tagad tā kļuvusi par vienu no vardarbīgākajām.

Afganistānas valdība lielākoties kontrolē pilsētas un lielākos ciemus, savukārt "Taliban" diktē noteikumus ārpus tiem, galvenokārt lauku teritorijās. Kaujinieki apsargā haotiski ierīkotus posteņus, apturot garāmbraucošās automašīnas un iztaujājot to vadītājus. Tiek meklēti ar valdību saistīti cilvēki.

"Mēs viņus arestēsim un ieslodzīsim," saka talibu izlūkdienesta vietējā atzara vadītājs Āmirs Sahibs Adžmals. "Tad mēs viņus nododam savām tiesām, kuras izlemj, ko darīt tālāk."

Talibi sevi uzskata par uzvarētājiem. "Mēs esam uzvarējuši karā, un Amerika ir zaudējusi," par ASV prezidenta Džo Baidena lēmumu atvilkt karavīrus no Afganistānas saka Hekmats. Pagājušogad Donalda Trampa administrācija vienojās par karavīru atvilkšanu līdz šā gada 1.maijam, taču Baidens termiņu pārcēla uz zīmīgu datumu - 11.septembri. Talibu politiskie līderi asi reaģējuši uz termiņa pagarinājumu.

"Mēs esam gatavi uz visu," norāda Hekmats. "Mēs esam pilnībā gatavi mieram, un mēs esam pilnībā gatavi džihādam."

Kopš tika panākta vienošanās ar Trampa administrāciju, "Taliban" pārtrauca uzbrukumus starptautiskajiem spēkiem, taču turpināja cīnīties ar Afganistānas karavīriem. Talibu mērķis ir pārvaldīt valsti, balstoties uz šariata likumiem. Jautāts, vai būtu gatavs dalīt varu ar citiem Afganistānas politiskajiem spēkiem, Hekmats norāda, ka tas būšot atkarīgs no talibu politiskajiem līderiem, kuri atrodas Katarā. "Mēs pieņemsim jebko, ko viņi nolems," norāda Hekmats.

"Taliban" jeb "Afganistānas islāmiskais emirāts", kā kaujinieki paši sevi dēvē, Afganistānā bija pie varas no 1996.gada līdz 2001.gadam, kad pēc 11.septembra teroraktiem ASV iebruka Afganistānā. ASV "mūžīgais karš" vēl nav beidzies, kaut arī pagājuši 20 gadi.

Daudzi afgāņi, īpaši lielākajās pilsētās, baidās, ka "Taliban" vēlas atdzīvināt 90.gadu brutālo režīmu, kurā tika liegtas daudzas brīvības, kuras nesaskan ar stingru šariata likumu interpretāciju. BBC žurnālisti norāda - kamēr viņus pavadīja talibi, aptaujātie iedzīvotāji esot pauduši pozitīvus viedokļus. Pēc atgriešanās no Afganistānas žurnālistiem izdevās sazināties ar kādu vietējo iedzīvotāju, kurš vēlējās palikt anonīms. Viņš stāstīja, ka talibi mēdzot iepļaukāt vai sist vīriešus, kuri noskuvuši bārdu, kā arī sasitot mūzikas atskaņotājus. 

"Cilvēkiem nav citas izvēles, kā vien darīt to, ko viņi liek. Pat sīkumi var novest pie fiziskas izrēķināšanās. Cilvēki ir nobijušies," viņš teica.

Uz jautājumu, vai "Taliban" ir mainījies, Hekmats atbild: "Vecais "Taliban" un jaunais "Taliban" - tas ir viens un tas pats. Taču, protams, personas ir mainījušās. Kāds ir skarbāks, cits ir mierīgāks. Tas ir normāli."

ASV gaisa uzlidojumi aizkavējuši talibu izplešanos Afganistānā. Taču pagājušogad ASV pēc vienošanās ar "Taliban" drastiski samazināja militārās operācijas Afganistānā. Tas devis pamatu bažām, ka talibi tagad varētu izcīnīt kontroli pār visu valsti.

"Šis ir džihāds," saka Hekmats, kurš Afganistānas valdību raksturo kā korumpētu un neislāmisku. "Tā ir pielūgsme. Mēs nedarām to tāpēc, lai iegūtu varu, bet gan Allāha un viņa likumu dēļ. Lai ieviestu šajā valstī šariatu. Ja kāds mums stāsies pretī, mēs ar viņu cīnīsimies.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu