Blinkens ieradies Afganistānā sarunām par karaspēka izvešanu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens ceturtdien ieradies Afganistānā, lai informētu amatpersonas par Vašingtonas plāniem izvest amerikāņu karavīrus no Āzijas valsts līdz 11.septembrim, kad apritēs 20 gadi kopš 2001.gada teroraktiem.

Blinkens Kabulā tikās ar Afganistānas prezidentu Ašrafu Gani un augstām ASV amatpersonām un informēja viņus par ASV prezidenta Džo Baidena trešdienas paziņojumu izbeigt "bezgalīgo karu", kas sākās, atbildot uz 2001.gada teroristu uzbrukumiem ASV.

"Ar savu vizīti es gribēju apliecināt ASV pastāvīgās saistības pret Afganistānas Islāma Republiku un tautu," pēc sarunām ar Gani sacīja Blinkens. "Partnerība mainās, bet partnerība paliek."

ASV paziņojušas par apņēmību izvest karaspēku, neraugoties uz strupceļu Afganistānas valdības un talibu sarunās, kas var radīt varas vakuumu un valsts ieslīgšanu vēl dziļāk vardarbībā.

"Šausmīgais uzbrukums pirms 20 gadiem nav izskaidrojums tam, kāpēc mums šeit būtu jāpaliek 2021.gadā," trešdien uzrunā televīzijā sacīja Baidens. "Ir laiks izbeigt bezgalīgo karu."

ASV savulaik Afganistānā bija vairāk nekā 100 000 karavīru, bet šobrīd to skaits ir aptuveni 2500. Viņi ir daļa no 9600 vīru lielajiem NATO spēkiem, kas arī tiks izvesti līdz 11.septembrim.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu