Virtuve vasarnīcā: kā izvairīties no liekiem tēriņiem, to atjaunojot

Foto: publicitātes foto/TVNET kolāža
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Vasarnīcā vai lauku mājā visbiežāk uzturamies tieši virtuvē. Šajā telpā gan gatavojam ēst un ieturam maltītes, gan pavadām mājīgus vakarus ar ģimeni un draugiem. Nereti gadās, ka lauku mājas virtuves aprīkošanai tiek izmantotas mēbeles un ierīces, kas pilsētas miteklī savu laiku jau nokalpojušas vai arī mantotas. Kas no tā sanāk? Telpā valda raibs, nesaskanīgs un bieži vien arī lietošanā neērts juceklis. Ko darīt lietas labā? 

IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus iesaka idejas, kā atjaunot šādas telpas, nezaudējot autentiskās lauku telpas atmosfēru un īpašo šarmu.

Sākt lauku mājas vai vasarnīcas remontu bieži traucē telpu nestandarta plānojums un nevēlēšanās atvadīties no piemiņas lietām. Dariuss Rimkus iesaka kārtīgi apskatīt telpu – iespējams, tās autentiskā noskaņa pati uzvedinās uz domām par piemērotākajiem risinājumiem. Lūk, kam vajadzētu pievērst uzmanību.

Kombinē balto krāsu ar koka toņiem

Pat tad, ja lauku mājai ir lieli logi, var gadīties, ka telpas ir patumšas, ja ārpusē logus aizēno kupli krūmi un koki. Tumšākas šķiet arī telpas ar dabiska koka toņa apdari vai intensīvu sienu krāsu. Tāpēc mēbeles vajadzētu izraudzīties pēc iespējas gaišākas.

Pietiekami plašās lauku mājas telpās iederas masīvas dabiska materiāla mēbeles, kas ieturētas tradicionālā stilā. Ja telpā ir masīvas koka mēbeles, bet ēdamgalds ir baltā krāsā, tās izskatās gana pamatīgas, tomēr neradīs smagnēju iespaidu.

Foto: Publicitātes foto

“Noteikti jāpiedomā arī par virtuves un ēdamistabas apgaismojumu. Vai gaismas būs pietiekami daudz, lai padarītu telpu ērtu un mājīgu? Jāpatur prātā, ka labs apgaismojums vizuāli paplašina telpu, tāpēc tikai ar vienu griestu lampu nebūs līdzēts.

Tiesa, laukos elektroinstalācija ne vienmēr ir ideālā stāvoklī. Tādos gadījumos situāciju var glābt gaismekļi ar baterijām.

Mājīgu iespaidu rada dažādu gaismekļu kombinācija – sienas un griestu lampas, stāvlampas un lampas ar klipsi, ko piestiprināt kādam plauktam,” saka D. Rimkus.

“Gaisīga” virtuve, kas nenomāc lauku auru

Lielākoties lauku mājās ir vienkāršas, vienā rindā izvietotas virtuves iekārtas, jo, ņemot vērā neērtības ar sarežģītu elektroinstalāciju un santehnikas pievadiem, iespējas kaut ko mainīt var būt visai ierobežotas.

“Dažādi kombinējot standarta virtuves skapīšus, ir iespējams atrast ērtu risinājumu arī nestandarta plānojuma telpās. Kombinējot atvilktnes un plauktus, var izveidot funkcionālu risinājumu pārtikas krājumu un citu mantu glabāšanai. Lai radītu viegluma iespaidu, mēbeles var papildināt ar kājām, vaļējiem plauktiem un baltām skapīšu durvīm.

Virtuves darba virsma ir jāizvēlas tā, lai tā saskanētu ar koka sienām un palodzēm. Tad virtuve izskatīsies glīti un kārtīgi un neaizēnos senā nama autentiskās detaļas,” skaidro interjera speciālists.

Viņš piebilst, ka laukos bieži jau tāpat nelielās virtuves var šķist vēl šaurākas, jo darba virsma tiek piekrāmēta ar visdažādākajām mantām un mazajām virtuves tehnikas iekārtām. Lai atbrīvotu darba virsmu un padarītu virtuvi ērtāku, glabāšanai izmanto sienas skapīšus vai uzstāda uz sienām stangas ar pakaramajiem.

Foto: Publicitātes foto

Ja vietas ir pavisam maz, der apsvērt iespēju izvēlēties nelielas virtuves iekārtas, piemēram, ledusskapi, ko var novietot zem darba virsmas, kompaktāku izlietni vai pārnēsājamo elektrisko plītiņu ar divām gatavošanas zonām lielas iebūvējamās plīts virsmas vietā. Kad plītiņu nelieto, to var vienkārši ielikt skapī, atbrīvojot vietu uz virtuves darba virsmas.

Izmanto autentiskus priekšmetus kā interjera papildinājumu

Atsvaidzinot interjeru lauku mājā, nav uzreiz jāsteidzas atbrīvoties no visām piemiņas lietām. No vecvecākiem mantotās lietas var kļūt par unikāliem akcentiem, kas vēsta par dzimtas mājas vēsturi.

“Mākslas darbi un kokgrebumi vislabāk izcelsies uz gaišām, vienkrāsainām sienām.

No vecas lina gultas veļas var sašūt jaunus spilvenu pārvalkus, galda celiņus vai salvetes, bet senlaicīgi koka krēsli — pat tad, ja to dizains ir atšķirīgs — var kļūt par galveno akcentu ēdamistabā.

Tos var droši kombinēt ar jauniem koka krēsliem dažādos toņos. Tā telpa iegūs jaunas rakstura šķautnes, nezaudējot savu vēsturisko šarmu,” iesaka D. Rimkus.

Standarta mēbeles nestandarta telpām

Cilvēki, kam pieder nestandarta plānojuma mājoklis, bieži iedomājas, ka vienīgais risinājums, kā izveidot tiešām ērtu, funkcionālu iekārtojumu, ir pasūtīt mēbeles īpaši šim mājoklim. Tomēr patiesībā arī standarta mēbeles, piemēram, dažādi moduļi un to sistēmas, ir iespējams pielāgot katras telpas īpatnībām.

“Lauku mājās vai vasarnīcās bieži gadās, ka telpai ir slīpi griesti, nelīdzenas sienas, izvirzīti balsti un neparocīgā vietā izvietotas kāpnes. Tomēr tādus trūkumus var viegli pārvērst priekšrocībā.

Piemēram, pieputējušu patrepi var visai viegli pārveidot par ietilpīgu drēbju skapi.

Ir tikai jāizvēlas dažāda augstuma rāmji un jāizveido piemērota kombinācija. Kombinācijas krāsu pieskaņo sienas tonim, tad tā būs pavisam neuzkrītoša.”

Foto: Publicitātes foto

Interjera dizaineris piebilst, ka telpu neizmantotie stūri vai sienas var būt ideāli piemēroti šauriem sienas skapīšiem vai pakaramajiem, kur noglabāt saliekamos krēslus un citas mantas.

Izvēlies dabas materiālu akcentus

“Interjera priekšmeti padara mājīgāku jebkuru telpu. Lauku vidē labi izskatās seni kokgrebumi, mākslas darbi un lina izstrādājumi, ko var papildināt ar zaļajiem augiem un zariem. Dabiska koka sienu vai mēbeļu skaistumu īpaši izcels interjera priekšmeti zaļos un zemes toņos.”

Plānojot vai pārplānojot lauku mājas virtuvi, noderēs bezmaksas virtuves plānotājs.  Šo rīku izmantot ir īpaši svarīgi tādā gadījumā, ja vēlies plānot budžetu. Plānotājā var izvēlēties vēlamos risinājumus, pārbaudīt tos, aprēķināt kopējo maksu un virtuāli salīdzināt dažādas iespējas, pat neizejot no mājām. Lai atsvaidzinātu esošo virtuves iekārtu, plānotājā ir vienkārši jāieliek tās izmēri un tad jāpapildina, lai izveidotu savu ideālo risinājumu.

Raksts tapis sadarbībā ar IKEA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu