Krievija jau šogad grasās atgriezties uz Mēness (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mēness
Mēness Foto: Unsplash

Krievija ķērusies klāt savai padomju kosmosa sasniegumu un mantojuma revīzijai un plāno virkni misiju, kas nāciju atkal nogādās uz Mēness. 

Pirmo no šīm misijām, kas nodēvēta par “Luna 25” plānots realizēt šā gada oktobrī, izbeidzot 45 gadus ilgo Krievijas klusumu Mēness apguves lauciņā. Krievija, tāpat kā citas valstis, plāno iepazīt Mēness dienvidpolu un pētīt ūdeni, kas atrodas zem permanentā ledus slāņa, vēstīts izdevumā “Space.com”. 

“Mēness būs mūsu programmas centrā turpmākos desmit gadus,” virtuālās prezentācijas laikā 23. martā teica Krievijas kosmosa pētījumu institūta zinātniskais padomnieks Ļevs Zeļenijs. 

Krievijā pastāv vairākas kompānijas, kurām ir visai ambiciozi Mēness apguves plāni. ASV savukārt ir programma “Artemis”, kuras ietvaros uz Mēness plānots nogādāt cilvēku, tomēr tajā iekļautas arī daudzas robotu misijas. Decembrī Ķīna uz Zemes nogādāja pirmos Mēness iežu paraugus vairāku desmitu gadu laikā. Arī Indija un Izraēla ir apsolījusi, ka neapstāsies Mēness apguvē pēc tam, kad zondes “Chandrayaan-2” un “Beresheet” nogāzās uz Mēness. 

Krievija savu zondi “Luna 25” plāno palaist oktobrī. Nolaižoties uz Mēness, tā izmantos Eiropā ražotas kameras, lai palīdzēt nākamajām Eiropas Kosmosa aģentūras misijām. Tiesa, šī zonde esot tikai sākums, proti, Zeļenijs apgalvoja, ka plānotas veselas piecas Mēness misijas. 

Pirmspēdējā misijā plānots uz Zemes nogādāt Mēness paraugus no tā dienvidpola, savukārt pēdējā misijā Krievijas astronomi plānu uz Zemes dabiskā pavadoņa nogādāt pašgājēju.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu