Šodien Edinburgas hercoga prinča Filipa bēru diena

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP Photo/File, EPA/KAREL PRINSLOO

Šodien, 17. aprīlī, trijos dienā pēc Lielbritānijas laika uz mūža mājām tiks pavadīts Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīrs, Edinburgas hercogs princis Filips, kuram šogad būtu palikuši 100 gadi. Atvadīšanās notiks Svētā Džordža kapelā, Vindzoras pilī.

Edinburgas hercogam būs ceremoniālās bēres, nevis valsts mēroga bēres. Tur pastāv smalka atšķirība - valsts bēres parasti tiek noturētas monarhiem, lai gan premjerministram Vinstonam Čērčilam tika piešķirtas valsts bēres, raksta BBC. Karalienei Mātei 2002. gadā un Velsas princesei Diānai 1997. gadā tika organizētas arī ceremoniālās bēres. 

Princi Filipu izvadīs no Svētā Džordža kapelas Vindzoras pilī, un atvadu ceremonija sāksies ar nacionālo klusuma brīdi, kuru vadīs karaliene Elizabete II. Tajā godinās prinča Filipa notikumiem bagāto dzīvi un viņa vairāk nekā 73 gadu ilgo kalpošanu Anglijas karalienei Elizabetei un Lielbritānijai.

Pēdējā gaitā bēru gājienā Vindzoras ielās princi Filipu pavadīs karaliskās ģimenes pārstāvji, kuriem ieplānots gājienā soļot aiz braucošā Land Rover katafalka. Šajā gājienā karaliene nepiedalīsies. Bēru gājiens sāksies no Vindzoras pils un noslēgsies pie Svētā Džordža kapelas durvīm. 

Gājienu vadīs Grenadieru gvardes grupa, veidos Karaliskās flotes, Karalisko jūras kājnieku, Skotijas 4. bataljona Karaliskā pulka un Karalisko gaisa spēku personāls. Pie Sv. Džordža kapelas katafalku sagaidīs strēlnieku pulka goda sardze un mūziķi, kas atskaņos valsts himnu.

Princis Filips jau sen bija izstrādājis detalizētu savu bēru scenāriju. Viņš vēlējās, lai uz tām tiktu uzaicināti tikai karaliskās ģimenes locekļi, viņa vistuvākie draugi un Sadraudzības valstu vadītāji. Filips vēlējās arī oficiālu militāru parādi, jo viņam ir vairāki militārie goda nosaukumi un viņš vienmēr sevi uzskatīja sevi par militārpersonu, kaut arī, apprecoties ar nākamo karalieni, viņš atteicās no savas karjeras.

Princis nevēlējās, lai viņa zārks tiktu izstādīts publiskai aplūkošanai, bet gribēja, lai viņa ķermenis līdz bēru brīdim paliek Vindzoras pils privātajā kapelā. Hercogs vēlējās, lai zārks ir pārklāts viņa privāto karogu, kurš atspoguļo viņa dzīves elementus, no grieķu izcelsmes līdz britu tituliem.

Pēc atvadām princi apglabās Svētā Jura kapelas karaliskajās velvēs. Ceremonijā piedalīsies tikai 30 cilvēki - paši tuvākie un karaliskā ģimene.

Cilvēki ir arī aicināti nepulcēties pie Vindzoras pils, lai ievērotu pandēmijas ierobežojumus.

Ceremonijai varēs sekot līdzi televīzijas tiešraidē.

Princis Filips bija visilgākais karaliskais konsorts Lielbritānijas vēsturē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu