NASA izvēlas "SpaceX" cilvēku nogādāšanai uz Mēnesi (11)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) piektdien paziņoja, ka ir izraudzījusies Īlona Maska uzņēmumu "SpaceX", lai tas izstrādātu kosmosa kuģi pirmajiem astronautu lidojumiem uz Mēnesi kopš 1972.gada.

2,9 miljardus ASV dolāru vērtais kontrakts paredz izmantot šim mērķim raķetes "Starship" prototipu, kas vēl tiek izmēģināts "SpaceX" poligonā Teksasas štatā.

"Šodien es un mēs visi ar lielu sajūsmu paziņojam, ka esam uzticējuši "SpaceX" turpināt mūsu integrētās cilvēku nolaišanās sistēmas izstrādi," paziņoja NASA Cilvēku nolaišanās sistēmas programmas menedžere Līza Vatsone-Morgana. 

"SpaceX" izkonkurēja Džefa Bezosa kompāniju "Blue Origin" un aizsardzības industrijas uzņēmumu "Dynetics", k'ļūstot par vienīgo šīs sistēmas izstrādātāju. NASA ir atteikusies no agrākās prakses izraudzīties vairākas kompānijas gadījumam, ja vienai neizdotos izpildīt uzdevumu. 

Nozares analītiķi atzina, ka šis lēmums parāda Maska 2002.gadā dibināto "SpaceX" kā NASA uzticamāko partneri privātajā sektorā.

"SpaceX" pērn kļuva par pirmo privāto uzņēmumu, kas veiksmīgi nosūtījis apkalpi uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), atjaunojot ASV spējas to panākt pirmoreiz kopš kosmosa atspoļkuģu programmas beigām. 

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu