Kirgizstānā Covid-19 ārstēšanā izmanto indīga auga uzlējumu (4)

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kirgizstānā mediķi Covid-19 pacientu ārstēšanā izmanto ārkārtīgi indīgā lakstauga Džungārijas akonīta (Aconitum soongaricum) jeb Isikula saknes uzlējumu, pavēstīja veselības ministrs Alimkadirs Beišenalijevs.

"Stacionāros ārstu uzraudzībā aptuveni 200 koronavīrusa slimnieku lieto Isikula sakni. Mēs to dodam slimniekiem, kas slimību pārcieš vieglā formā, neviens nav nomiris," sacīja ministrs.

Atbilstoši viņa teiktajam, šobrīd valstī notiek Covid-19 ārstēšanai izstrādātā preparāta klīniskie izmēģinājumi.

"Notiek šī preparāta klīnisko izmēģinājumu trešā stadija. Tiklīdz kļūs zināms par preparāta derīgumu, mēs grasāmies to reģistrēt," norādīja ministrs.

Šīs zāles jādzer karstas, uzsvēra Beišenalijevs.

"Ja tās iedzer aukstas, cilvēks nomirs piecu minūšu laikā," viņš brīdināja.

Kirgizstānas Veselības ministrija norādīja, ka šis augs jau agrāk plaši izmantots tautas medicīnā, turklāt ne tikai kirgīzu, bet arī ķīniešu un citu tautu.

"Tomēr tā ietekme uz organismu var būt ļoti bīstama, līdz pat nāvējošam iznākumam. Apieties ar to vajag ļoti uzmanīgi un nekādā gadījuma nelietot patstāvīgi," norādīja avots ministrijā.

Savukārt Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka PVO nav datu par Kirgizstānā izmantotā Aconitum soongaricum efektivitāti.

"Preparāts, kam nav veikti klīniskie pētījumi, nevar tikt reģistrēts un ieteikts plašai izmantošanai iedzīvotājiem. Šobrīd PVO nav datu par Aconitum soongaricum efektivitāti un drošību Covid-19 ārstēšanā," teikts paziņojumā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu