Neraugoties uz jau agrāk samaksāto sodu, kafejnīcai atņem valsts atbalstu (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kafejnīcas „Sumbrs” īpašniekam Dagnim Darģim darba tiesību un citu pārkāpumu dēļ nācies atmaksāt 1700 eiro lielo Covid-19 atbalsta maksājumu, kas paredzēts apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai. VID šo lēmumu pamatojis ar to, ka uzņēmums SIA “Sumbrs 1” sodīts ar naudas sodu 350 eiro apmērā par darba tiesību pārkāpumu, vēsta LTV „Panorāma”.

„Sumbrs” ir neliela kafejnīca pie šosejas Rīga - Ventspils. Līdzīgi kā citos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi tajā var saņemt ēdienu tikai līdzņemšanai.

Pēc uzņēmēja teiktā, kāds kafejnīcas darbinieks pēkšņi paziņojis, ka dodas strādāt uz Angliju, tādēļ viņa vietā ātri atrasts cits. Izmaiņas darbinieku kolektīvā viņš uzreiz nedeklarēja VID, tādēļ Darba inspekcija piemērojusi sodu.

Savukārt aprīļa sākumā no VID pienāca vēsts, ka nekavējoties jāatmaksā piešķirtais apgrozījuma atbalsts – 1700 eiro, kas piešķirts nepamatoti. Tā kā atbalsts par decembri bija saņemts janvārī, tas jau ir iztērēts.

Atbalsta atņemšanu Valsts ieņēmumu dienests (VID) pamato ar to, ko noskaidrojis pēc dažiem mēnešiem, proti, ka uzņēmums sodīts ar naudas sodu 350 eiro apmērā par darba tiesību pārkāpumu.

Kafejnīcas īpašnieks Dagnis Darģis norādīja, ka Darba inspekcijas sodu samaksājis.

„Valsts soda otrreiz, nepiešķirot atbalstu, kas nepieciešams kā ūdens. Sods ir 20 reizes bargāks, un tas ir diskriminējošs,” sacīja Daģis.

VID pārstāvis Andrejs Vaivars skaidro, ka brīdī, kad valsts lēma par atbalstu Covid krīzē, tika paredzēts mehānisms un nosacījumi, kad nauda jāatmaksā. Viens no nosacījumiem bija, ka uzņēmums nedrīkst būt sodīts. Piemēram, atbalstu nevar saņemt arī, ja ir nodokļu parāds, kas pārsniedz 1000 eiro, vai arī, ja pēdējos divos gadus apturēta saimnieciskā darbība. 

Atbalsta maksāšanas laikā ministrija tomēr secinājusi, ka cauri sietam var izbirt arī uzņēmumi, kas pieļāvuši formālus pārkāpumus, tāpēc noteikumus iecerēts labot, lai atbalstu nesaņemtu tikai rūdīti pārkāpēji un nodokļu nemaksātāji.

Vairāk skatieties TV sižetā

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu