Viļņā atklās jaunu kultūrvēsturiskās izziņas maršrutu "Pa Samuela Baka ceļu"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Samuels Baks
Samuels Baks Foto: Wikipedia.org

Viļņā šonedēļ tiks atklāts jauns kultūrvēsturiskās izziņas maršruts "Pa Samuela Baka ceļu", kas veltīts šim pasaulē pazīstamajam Lietuvas ebreju izcelsmes māksliniekam, kurš šobrīd dzīvo Amerikas Savienotajās Valstīs.

Maršruts ved no mākslinieka vecāku mājām līdz viņa muzejam, kas Viļņā darbojas kopš 2017. gada rudens. Tajā ir četras pieturvietas, ko iezīmē tēlnieka Romualda Inčirauska veidoti sīkplastikas darbi, un katrā no tām, nolasot kvadrātkodu, tālrunī būs iespējams noklausīties stāstījumu par Samuelu Baku, kas saskaņā ar maršruta veidotāju ieceri palīdzēs sajust viņa zēna gadu pārdzīvojumus nacistu okupācijas laikā.

Samuels Baks dzimis Viļņā 1933. gadā, kara laikā nokļuvis Viļņas geto, kur deviņu gadu vecumā sarīkojis savu pirmo zīmējumu izstādi. Pateicoties drosmīgu cilvēku palīdzībai pārdzīvojis holokaustu, viņš pēc kara nonāca pārvietoto personu nometnē Vācijā, 1948. gadā pārcēlās uz Izraēlu, vēlāk dzīvoja Rietumeiropā, studēja mākslu Jeruzalemē un Parīzē.

Kopš 1993. gada Baks dzīvo ASV, bet bērnības pilsēta Viļņā viņa dvēselē joprojām ieņem svarīgu vietu un viņš ar pateicību pieminējis cilvēkus, kam savulaik pieticis drosmes glābt viņam dzīvību, riskējot pašiem ar savējo.

Savu alegorisko darbu zemtekstos viņš vedina sajust un apzināties pasaules trauslumu, uzdod jautājumus par cilvēka identitātes meklējumiem un holokausta bezjēdzību. "Varbūt mana māksla palīdzēs cilvēkiem izšķirties, kā dzīvot," izteicies pats mākslinieks.

Viņa gleznās ir daudz zaudētās bērnības pasaules metaforu, simbolu, kas nereti saistīti arī ar personiskiem stāstiem, tajā skaidri saskatāmas atsauces uz renesanses mākslu un savdabīgi interpretēta judeokristīgā ikonogrāfija.

Samuela Baka muzejā Viļņā apskatāmi viņa dāvātie darbi, māksliniekam piešķirts Viļņas Goda pilsoņa tituls un ordeņa "Par nopelniem Lietuvas labā" Bruņinieka krusts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu