Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Paliek divi līderi un… Daudz neskaidrību

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Valmiera FC" futbolisti
"Valmiera FC" futbolisti Foto: Valmiera FC/Facebook

Pēdējās nedēļas laikā ap futbola laukumiem ir vairāk satraucošu (un diemžēl arī traģisku) notikumu nekā pašos futbola laukumos. Nepieminēt kaut daļu no tiem nav iespējams, tomēr vispirms - par notikumiem futbola laukumos, kur arī netrūka pārdzīvojumu un piedzīvojumu.

Pēc piecām spēļu kārtām ir divi līderi - pa 13 punktiem sakrāja titula īpašnieks "Riga FC" un pagājušā gada trešā spēcīgākā komanda FK "Valmiera", kas tik labi virslīgas sezonu vēl nekad kopš atgriešanās tajā nav sākusi. Jau kopš paša starta - skaļš pieteikums uz medaļām. Varbūt arī uz titulu? Pagaidīsim vismaz līdz 1. maijam, kad Valmieras komanda uzņems čempionus savā laukumā.

"Riga FC" neatstāja nekādu cerību tobrīd vienai no trim līderkomandām BFC "Daugavpils" - 4:0. Tas bija kā atgādinājums, ka daugavpilieši atrodas turnīra tabulā ne gluži savā vietā… Domāju, ka viņi arī paši to labi saprot, taču tik labs sezonas sākums Daugavpils komandai (10 punkti piecās spēlēs) ļauj atrasties līderu grupā, un tik ātri tā to nepametīs. Nemaz neceriet. "Riga FC" komandu savukārt daugavpilieši nespēj uzvarēt - 8 zaudējumi 8 spēlēs kopš atgriešanās virslīgā ar kopējo vārtu starpību 1:20…

Čempionus arī šajā spēlē vadīja Kristaps Blanks, kurš joprojām ir sev neierastā lomā - proti, it kā ir galvenais treneris, bet tajā pašā laikā arī nav, jo spēlēm komandu gatavo Deniss Laktionovs (divas spēles Krievijas izlasē), bet Kristaps ir viens no viņa palīgiem. Kādu laiku bija arī Maksims Kaļiņičenko (47 spēles un 7 vārti Ukrainas izlasē, ceturtdaļfināls 2006. gada Pasaules kausa izcīņā, divreiz Krievijas čempions ar Maskavas "Spartak"), bija arī vārtsargu treneris Aleksandrs Fiļimonovs (16 spēles Krievijas izlasē, seškārtējs Krievijas čempions ar Maskavas "Spartak"), taču tagad ir tikai Laktionovs, kuram vēl jānokārto formalitātes, lai drīkstētu spēļu laikā stāties pie komandas stūres.

Ir vārtsargu treneris Deniss Romanovs (4 spēles Latvijas izlasē, divkārtējs Latvijas čempions un divkārtējs kausa ieguvējs ar FK "Ventspils"), ir fiziskās sagatavotības treneris Sašo Poposkis, tā ka treneru kolektīvs ir pietiekami spēcīgs un laikam patiešām pat nav tik svarīgi, kurš tieši spēļu laikā ir laukuma malā (vēl taču ir Mihails Koņevs, kurš atveseļojas pēc gūžas operācijas). Vismaz pašreizējie notikumi par to liecina.

FK "Valmiera" ar 2:0 pieveica Jūrmalas "Spartaku" (par Nemanju Belakoviču neko neminēšu, jo laikam jau diemžēl vairs nav vērts…). Interesanta spēle ar iespējām abām komandām gūt vārtus, taču iespējas izmantoja tikai mājinieki. Valmierieši revanšējās "Spartakam" par zaudējumu pagājušās sezonas pēdējā spēlē savā laukumā. Spēles satura ziņā Valmieras komanda pašreiz izskatās pārliecinoši, un tieši tāpēc ar nepacietību tiek gaidīta jau pieminētā spēle 1. maijā…

Savukārt spartakieši jau sāk iestrēgt turnīra tabulas vidusdaļā.

Tikai viena uzvara un tikai 3 punkti piecās spēlēs, bet nākamais mačs ir ar "ievainoto zvēru" FK "Ventspils". Tiesa, vēl nav zināms, kādā sastāvā ventspilnieki uz šo maču izies un kurš viņus tajā vadīs - visi treneri ir prom, iespējams, ka prom būs arī lielākā daļa no ārzemju spēlētājiem.

Pilsētas vadība grib, lai komanda saglabājas, un tas vieš cerību, ka FK "Ventspils" pēkšņi sezonas vidū nenoies no distances, taču skaidrs, ka uz augstu vietu ventspilnieki šosezon nevarēs cerēt.

Neviens jau pašreiz nekur nevar aiziet (ja nu vien nespēlēt līdz pāreju laikam nemaz), bet pēc tam… No zināmiem vietējiem spēlētājiem ventspilniekiem ir vārtsargs Vladislavs Lazarevs, aizsargi Dmitrijs Ļitvinskis un Artūrs Ļotčikovs, pussargi Boriss Bogdaškins, Dāvis Indrāns un Kristers Neilands (virslīgā ir spēlējuši arī Mariss Bite, Niks Dusalijevs un Robins Kokarītis), uzbrucējs Markss Kurtišs. Pilnam sastāvam nesanāk. Skaidrs, ka komandā iesaistīsies virkne dublieru, kuriem tā būs laba iespēja sevi apliecināt (nav ļaunuma bez labuma), droši vien vēl paliks daži leģionāri, taču neskaidrība par komandas kaut vai tuvāko nākotni ir liela. Tuvākajā laikā esot paredzēta kopsapulce, un tad skaidrības varbūt būs vairāk. Zaudējums ar 0:1 FK "Liepāja" bija likumsakarīgs, turklāt liepājnieku uzvara varēja būt vēl pārliecinošāka.

Pirmo reizi kopš iekļaušanās virslīgā 1997. gadā Ventspils komanda pēc piecām spēļu kārtām turnīra tabulā ir pēdējā vietā.

Atkal punktus zaudēja vicečempions RFS, un arī vicečempionam tos atņēma FK "Metta". Turklāt šoreiz metieši otrā puslaika sākumā zaudēja ar 1:3, tomēr jau kompensācijas laika pēdējās sekundēs izrāva neizšķirtu - 3:3. FK "Metta" bija zaudējusi 10 no pēdējām 11 spēlēm pret RFS (viens neizšķirts) trijās pēdējās sezonās, pagājušajā sezonā tika zaudēts visās trijās spēlēs ar kopējo vārtu starpību 1:9, bet tagad - varonīgs neizšķirts. Tas, protams, dara godu metiešiem, bet šādi izlaista uzvara nedara godu RFS komandai. Vicečempioni pirmajās piecās spēlēs jau ir zaudējuši 7 punktus. Nākamā spēle būs 25. aprīlī ar "Riga FC", un nav šaubu, ka RFS futbolisti uz to izies kā uz īpaši svarīgu spēli.

Iespējams, ka jau 6. spēļu kārtā savu pirmo spēli virslīgā aizvadīs … Jūrmalas "Noah". Neticami, bet - fakts.

Sporta arbitrāžas tiesas pagaidu lēmums paredz provizoriski piešķirt "Noah" komandai licenci spēlēšanai "Optibet" virslīgā. Arbitrāžas tiesa vēl izskatīs lietas apstākļus, un tikai tās gala lēmums ļaus secināt, vai licences atņemšana bija pareizs vai nepareizs solis. Vai tas nozīmē, ka, piemēram, pēc pāris mēnešiem "Noah" komandu pēkšņi var izslēgt no virslīgas? Tā sanāk. Komandas vadītājs Aleksandrs Jakubovskis apgalvo, ka kluba rīcībā ir 700 tūkstoši eiro, ka notiek sazināšanās ar vairākiem ārzemju spēlētājiem par viņu atgriešanos komandā utt. Vārdu sakot - komanda būs gatava iesaistīties turnīrā jau 6. spēļu kārtā (jau top jaunais spēļu kalendārs).

Situācija ir vismaz mulsinoša - vispirms "Noah" nav nekādu izredžu spēlēt virslīgā, bet tad tā jau tiek iekļauta virslīgā. Kaut kas strauji mainījās licencēšanas noteikumos vai tie bija tik neskaidri un tāpēc apstrīdami? Varbūt LFF argumenti nebija pietiekami pārliecinoši? Varētu uzdot vēl vairākus jautājumus, taču man visvairāk neskaidrs ir kāds cits jautājums - kā tad paliek ar viltotajiem spēlētāju līgumiem vēl pagājušās sezonas Daugavpils "Lokomotiv" komandā, kas uzvarēja 1. līgā un kuras vietu virslīgā tagad ieņems "Noah", un kuras vadītājs arī bija Jakubovskis? Bija konkrētu spēlētāju komentāri LTV "Sporta studijā", bija konkrēti pārmetumi par līgumu viltošanu, taču tagad viss ir noklusis.

Nav taču nemaz tik grūti pierādīt - ir viltojums vai nav viltojums.

Iespējams, ka šajā lietā notiek aktīva darbība un mēs vienkārši par to nezinām, taču - neticas. Tādā gadījumā - kāpēc viss ir noklusis? Esmu par to, lai virslīgā būtu vēl par vienu konkurētspējīgu komandu vairāk, un "Noah" pirms sezonas vismaz "uz papīra" pēc tādas arī izskatījās. Tas būtu ieguvums virslīgai, tas būtu ieguvums futbolam, taču viss tas, kas pašreiz notiek ap šo komandu un tās sakarā arī ap virslīgu, diezin vai nāk par labu futbola tēlam kopumā. Lai cik aizraujošas un interesantas būtu (un būs!) spēles futbola laukumos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu