ES līdz jūlija vidum būs pietiekami daudz Covid-19 vakcīnu 70% pieaugušo sapotēšanai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) līdz jūlija vidum būs pietiekami daudz Covid-19 vakcīnu devu, lai sapotētu 70% pieaugušo iedzīvotāju, otrdien paziņojis ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

Komisārs norādīja, ka tas būs iespējams, pateicoties vakcīnu ražošanas pieaugumam ES.

"ES vakcīnas ražo 53 fabrikas. Mūsu kontinents tagad ir lielākais ražotājs pasaulē pēc ASV," intervijā Francijas laikrakstam "Le Figaro" sacīja Bretons.

"Es tagad skaidri zinu, cik devu atrodas ražošanā, un es zinu, cik daudz miljonu tiks piegādāts katru nedēļu," norādīja komisārs.

"Tas ļauj man jums apstiprināt, ka līdz jūlija vidum mums būs nepieciešamais devu skaits, lai vakcinētu 70% ES pieaugušo iedzīvotāju," paziņoja Bretons. 70% ir slieksnis, kas pēc daudzu ekspertu domām jāsasniedz, lai panāktu tā dēvēto pūļa imunitāti.

ES dalībvalstu valdības un Brisele ir izpelnījušās kritiku par lēno vakcinācijas sākumu un problēmām, kas radušās ar vakcīnu devu piegādēm.

Tikmēr ASV un Lielbritānijā cilvēku potēšana pret jauno koronavīrusu noritējusi daudz straujāk. ASV jau puse pieaugušo iedzīvotāju ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, un no pirmdienas vakcīnai var pieteikties visi cilvēki, kas sasnieguši 18 gadu vecumu.

ES vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši tikai aptuveni 20% pieaugušo, liecina Eiropas Slimību un profilakses centra (ECDC) publiskotie dati.

Bretons pauda pārliecību, ka arī Eiropā vakcinācija uzņems tempus nākamajos mēnešos un ražošana pieaugs līdz 200 miljoniem devu mēnesī.

Taču viņš noraidīja ideju par Krievijas izstrādātās vakcīnas "Sputņik V" izmantošanu tuvākajā laikā.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) martā uzsāka "Sputņik V" paātrinātas vērtēšanas procedūru, bet vēl nav apstiprinājusi to. EZA joprojām trūkst svarīgu datu par šo vakcīnu, sacīja Bretons.

Viņš piebilda, ka pat apstiprināšanas gadījumā vispirms būtu jāatrod, kur šo vakcīnu ražot, jo Krievijai nav lielu ražotņu un tā meklē partnerus Eiropā, kur visi ražotāji jau ir aizņemti.

"Visu šo iemeslu dēļ es nedomāju, ka Eiropai būs pieejams ievērojams daudzums "Sputņik" pirms 2021.gada beigām," sacīja Bretons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu