Valdība konceptuāli atbalsta mediju un citu kultūras nozares darbinieku iekļaušanu prioritāri vakcinējamo grupā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rinda pie vakcinācijas centra Ķīpsalas hallē
Rinda pie vakcinācijas centra Ķīpsalas hallē Foto: LETA

Piektajā prioritāri vakcinējamo personu grupā iekļaujami 1777 masu mediju nozares organizācijām kritiski svarīgi darbinieki, norādījusi Kultūras ministrija (KM) informatīvajā ziņojumā, ko šodien konceptuāli atbalstīja valdība.

KM skaidroja, ka, lai nodrošinātu kultūras un mediju nozarē kritiski svarīgu un prioritāri vakcinējamu personu grupās iekļaujamo organizāciju vai uzņēmumu un profesiju vai amatu saraksta sagatavošanu, KM tika izveidota darba grupa, kas sadarbībā ar kultūras un mediju nozares pārstāvjiem V prioritāri vakcinējamo personu grupā rosina iekļaut masu mediju darbības nepārtrauktības nodrošināšanai kritiski svarīgas organizācijas un profesijas, kā arī publiskā un privātā sektora kultūras organizācijas un kultūras jomā strādājošas fiziskas personas, kurām ir noslēgti un 2021.gada laika periodā no maija līdz 2021.gada beigām spēkā esoši līgumi par darba pienākumu veikšanu ārvalstīs vai dalību starptautiskos pasākumos.

KM akcentēja, ka sabiedrības informētība ir būtisks elements, lai nodrošinātu veiksmīgu krīzes situācijas pārvarēšanu, tostarp Covid-19 infekcijas radīto pandēmiju. Līdz ar to masu mediju darbības nepārtrauktība ir sevišķi nozīmīga. Ziņu dienestu darbs un informatīvi analītiskais saturs ir stratēģiski nozīmīgs, lai nodrošinātu sabiedrības informētību. Vienlaikus masu mediju darbinieki ir pakļauti augstākam inficēšanās riskam, ņemot vērā, ka šīs personas, veicot savus darba pienākumus, saskaras ar lielu skaitu citu cilvēku, kā arī nevar ievērot distancēšanos un ilgstoši atrodas ciešā kontaktā ar citiem cilvēkiem.

KM vērsa uzmanību, ka masu mediju darbinieku inficēšanās rada apdraudējumu satura ražošanas nepārtrauktībai, kas savukārt rada risku sabiedrības informētībai.

Žurnālistikas profesionālajiem, ētikas un kvalitātes standartiem atbilstošs saturs mazina dezinformācijas izplatību sabiedrībā. Žurnālistikas saturs palīdz iedzīvotājiem pieņemt faktos, nevis baumās vai dezinformācijā balstītus lēmumus, kam Covid-19 pandēmijas apstākļos ir neatsverama nozīme, pauda KM.

"Līdz ar to, lai nodrošinātu sabiedrības informētību, ir nepieciešams paātrinātā kārtībā pret Covid-19 vakcinēt masu mediju nozarē nodarbinātos, kā prioritāti nosakot ziņu dienestu darbiniekus, ziņu un informatīvo raidījumu vadītājus, kā arī kritiski svarīgos mediju tehniskos darbiniekus, kas dažādās procesa stadijās ir iesaistīti satura veidošanā un izplatīšanā," norādīja KM.

KM ar Mediju politikas konsultatīvas padomes atbalstu, mediju nozares nevalstisko organizāciju un sabiedrisko mediju iesaisti ir veikusi mediju nozares organizāciju aptaujas. Atbilstoši veiktajām aptaujām konstatēts, ka informatīvajā ziņojumā norādītajās mediju nozares organizācijās ir nodarbināti vairāk kā 2200 darbinieku.

Izvērtējot aptauju rezultātus, ir konstatēts, ka V prioritāri vakcinējamo personu grupā ir iekļaujami 1177 mediju nozares organizācijām kritiski svarīgie darbinieki: 444 ziņu dienestos nodarbinātie, 148 ziņu un informatīvo raidījumu vadītāji un 310 kritiski svarīgie tehniskie darbinieki, 275 mediju darbības nepārtrauktības nodrošināšanai nepieciešamie darbinieki, kas nav saistīti ar mediju satura veidošanu, bet ir kritiski nozīmīgi mediju nozares organizāciju darbības nodrošināšanai un, veicot savus darba pienākumus, nevar ievērot drošības pasākumus, tādējādi radot paaugstinātus inficēšanās riskus organizācijās.

"Lai nodrošinātu organizētu mediju nozares organizācijās kritiski svarīgo nodarbināto vakcināciju pret Covid-19, mediju nozares organizācijas, saņemot darbinieku piekrišanu iekļaušanai mediju nozares organizācijas prioritāri vakcinējamo darbinieku sarakstā, sastādīs prioritāri vakcinējamo darbinieku sarakstu, norādot darbinieka vārdu, uzvārdu, personas kodu, amatu, darba vietu," atzīmēja KM, norādot, ka izveidoto sarakstu masu mediju nozares organizācijas iesniegs Nacionālajā veselības dienestā, par iesniegtajos sarakstos ietverto prioritāri vakcinējamo personu skaitu informējot KM.

Savukārt otra prioritāri vakcinējamā grupa ir privātā un publiskā sektora kultūras organizācijas un fiziskas personas, kurām ir līgumos balstītas saistības par uzdevumu veikšanu ārvalstīs, tai skaitā, lai nodrošinātu Latvijas pārstāvniecību nozīmīgos pasākumos ārvalstīs, vai saistības par darba pienākumu veikšanu ārvalstīs, kas balstīta noslēgtos līgumos.

KM skaidroja, ka minētās grupas pārstāvjiem laika posmā no 2021.gada maija līdz decembrim ir jādodas ārpus valsts un jāpilda saistībās noteiktus darba uzdevumus, neskatoties uz epidemioloģisko situāciju konkrētajā valstī. Minētā grupa ir pakļauta ceļošanai ar starptautisko, tai skaitā sabiedrisko transportu ārvalstīs, uzturēšanās publiskās vietās ārvalstīs un kontaktiem ar ārvalstu pārstāvjiem darbu pienākumu veikšanai.

Prognozēts, ka prioritāri vakcinējamo kultūras nozares darbinieku vakcinācijas sarakstā tiks iekļautas 423 personas.

KM norādīja, tā kā pastāv iespēja, ka uz vakcinācijas brīdi V prioritāri vakcinējamo personu grupā masu mediju nozarē atsevišķas iekļautās personas jau būs saņēmušas vakcīnu, tad kultūras nozares vakcinējamo personu skaits var tikt precizēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu