Muitas darbiniekiem paplašinās tiesības pārbaudīt pasta sūtījumus (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu paplašināt muitas iestāžu ierēdņu tiesības pārbaudīt pasta sūtījumus.

Valdība otrdien izskatīja Pasta likuma, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Muitas likuma grozījumu projektus.

Ar likumu grozījumiem iecerēts paplašināt VID kompetenci pārrobežu pasta sūtījumu kontrolē, lai atklātu aizdomīgus pasta sūtījumus. Pārbaudes attieksies arī uz tādiem sūtījumiem, kas tiek sūtīti starp Eiropas Savienības dalībvalstīm.

FM skaidroja, ka strauji pieaug sākto kriminālprocesu skaits saistībā ar pārrobežu pasta sūtījumiem.

2019.gadā sāktie kriminālprocesi par narkotisko vielu sūtījumiem ar VAS "Latvijas pasts" starpniecību veidoja 83% jeb 682.

"Pasta sūtījumos atrodas dažādu veidu narkotiskās un psihotropās vielas, pārsvarā tās ir MDMA, marihuāna, hašišs, LSD, amfetamīns, halucinogēnās sēnes, retāk sastopams kokaīns un heroīns, kā arī dažādi aizliegtie medikamenti, piemēram, "Subutex" tabletes. Visbiežāk pasta sūtījumos konstatēto vielu apjoms ir līdz desmit gramiem," skaidroja FM.

Lielākā daļa pasta sūtījumu ar narkotiskajām vielām Latvijā nonāk no Nīderlandes, kā arī neliela daļa no Spānijas, Apvienotās Karalistes, Beļģijas un Vācijas.

Likumprojektu mērķis ir paplašināt muitas iestāžu ierēdņu tiesības attiecībā uz pārrobežu pasta sūtījumu pārbaudi, aizdomīgo pasta sūtījumu izņemšanu, glabāšanu un iznīcināšanu, kā arī noteikt muitas iestāžu veicamās darbības, konstatējot aizdomīgo pasta sūtījumu, to izņemšanu, glabāšanu un iznīcināšanu.

Ar grozījumiem VID likumā iecerēts noteikt, ka muitas iestāžu ierēdņiem būs tiesības veikt pārrobežu pasta sūtījumu kontroli, izņemt, atvērt un iznīcināt Pasta likumā noteiktos aizdomīgos pasta sūtījumus atbilstoši Muitas likumā noteiktajai kārtībai.

Savukārt ar grozījumiem Pasta likumā tiek definēts "aizdomīgs pasta sūtījums", proti, tas ir pārrobežu pasta sūtījums, par kuru ir aizdomas, ka tas satur narkotiskās vai psihotropās vielas, šo vielu izgatavošanai paredzētos izejmateriālus (prekursorus), jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturošus izstrādājumus.

Aizdomu gadījumā par šādu sūtījumu pasta komersantam būs jāaptur šāda pasta sūtījuma nosūtīšana adresātam un minētais sūtījums nekavējoties jānodod muitas amatpersonai, kas konstatējusi aizdomīgo pasta sūtījumu.

Gala lēmumu par likumu grozījumiem pieņems Saeima.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu