Baidens aicina Kosovu turpināt sarunas ar Serbiju par attiecību normalizēšanu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Drew Angerer/AFP

ASV prezidents Džo Baidens aicinājis Kosovas valdību turpināt dialogu par attiecību normalizēšanu ar Serbiju un norādījis, ka izlīgumam būtu jābalstās abpusējā atzīšanā.

Baidens nosūtījis vēstuli jaunajai Kosovas prezidentei Vjosai Osmani, otrdien atklāja viņas birojs, kurš publiskojis vēstules saturu.

Vēstulē Baidens norādījis, ka Vašingtona turpinās atbalstīt centienus caur produktīvu dialogu panākt noturīgu mieru starp Kosovu un Serbiju un galu galā panākt visaptverošu vienošanos par attiecību normalizēšanu.

ASV prezidents nodēvējis attiecību normalizēšanu ar Serbiju par būtisku Kosovai, lai tā spētu apjaust savu potenciālu un pilnībā integrēties Eiroatlantiskajās institūcijās.

"Es zinu, ka šī mērķa sasniegšanai būs nepieciešama elastība un sarežģīti kompromisi, un Savienotās Valstis būs jūsu partneris katrā solī," norādījis Baidens.

Kosovas jaunā valdība paziņojusi, ka koncentrēsies uz cīņu ar pandēmiju un sarunas ar Serbiju nav tās steidzamāko mērķu sarakstā.

Ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību organizētās sarunas par attiecību normalizēšanu starp Serbiju un Kosovu sākās pirms desmit gadiem un pagājušajā gadā nonāca strupceļā.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, arī lielākā daļa Eiropas Savienības dalībvalstu, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija un Ķīna, kas kavē Kosovas pievienošanos ANO.

Vēstulē Osmani ASV prezidents minējis savas ģimenes "personisko saikni" ar Kosovu. Baidena nu jau mirušais dēls Bo strādāja Kosovā pēc kara. Būdams ASV viceprezidents, Baidens 2016.gadā apmeklēja Kosovu un piedalījās ceremonijā, kurā viena no Prištinas ielām tika pārdēvēta Baidena dēla vārdā.

"Manam dēlam Bo patika laiks, ko viņš pavadīja Kosovā, strādājot pie miera un likuma varas nostiprināšanas," vēstulē norādījis Baidens.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu