Gandrīz pavisam izkusis pēdējā laika slavenākais un lielākais aisbergs (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aissbergs A68
Aissbergs A68 Foto: EPA/Scanpix

Atlantijas okeānā beidzot gandrīz pavisam izkusis Antarktikas aisbergs A68, kura ceļš pēc atlūšanas no ledāja tika rūpīgi dokumentēts un apspriests sociālajos tīklos. 

A68 atlūza no Larsena C ledāja Antarktikā 2017. gadā, kļūstot par vienu no lielākajiem aisbergiem pasaules vēsturē. Atlūšanas brīdī tas bija 5800 kvadrātkilometru liels. 

Kopš tā laika aisbergs “dzīvojās” pa Atlantijas okeāna dienvidu pusi, virzoties pretī Dienviddžordžijas salai. Siltāki ūdeņi un viļņi tur to sadalīja lielos gabalos, kas savukārt vēlāk sadalījās mazākos gabalos. 

ASV Nacionālais ledus centrs izseko aisbergus, kas ir vismaz 18,5 kilometrus gari vai arī to virsma ir vismaz 68,5 kvadrātkilometrus liela. Lielākais atlūzušā aisberga gabals tagad ir tikai 5,5 reiz 3,7 kilometrus liels. 

A68 tika pētīts un novērots vairāk nekā jebkurš cits aisbergs vēsturē. Pateicoties satelītiem, bija iespējams pamanīt, kad tas sāka sadalīties mazākos gabalos, kas notika jau nedēļu pēc atlūšanas no ledāja. 

2020. gada novembrī šķita, ka aisbergs uzskries uz sēkļa pie Dienviddžordžijas salas, potenciāli bloķējot pieeju okeānam pingvīniem, kas dzīvo uz salas. Par laimi, tas nenotika un aisbergs sadalījās mazākos gabalos, vēstīts izdevumā “BBC”. 

“Mēs varējām novērot katru pagriezienu un ar satelītiem sekot līdzi tā kustībai tik detalizēti kā nekad iepriekš,” teica karšu speciāliste Laura Geriša. 

Pētnieki arī strādāja pie tā, lai noskaidrotu, kā šādi atšķelšanās notikumi ietekmē ekosistēmu aisberga tuvumā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu