Pētījums: kāpēc Brazīlijas rieksti allaž nonāk riekstu maisījuma augšpusē? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Brazīlijas rieksti
Brazīlijas rieksti Foto: Pixabay

Ja tu neesi liels Brazīlijas riekstu mīļotājs, tad katra sauja no riekstu maisījuma iepakojuma tevi var pamatīgi saskumdināt, Jo lielie Brazīlijas rieksti allaž mēdz sapulcēties maisījuma augšpusē. Tagad zinātnieki likuši galvas kopā, lai noskaidrotu svarīgo - kāpēc tā ir? 

Šis fenomens ir zināms kā “Brazīlijas riekstu efekts”, un to var novērot svaigi attaisītos riekstu maisījumu iepakojumos, kur lielākie rieksti allaž izbīdās maisījuma augšpusē.  

Jaunais pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”

Lai labāk saprastu, kā darbojas “Brazīlijas riekstu efekts”, Mančestras Universitātes Lielbritānijā fiziķi izmantoja 3D attēlveidošanu, lai novērotu riekstu sajaukšanos, cenšoties saprast, kā riekstu izmērs un forma ietekmē to kustību un mijiedarbību ar citām daļiņām, vēstīts izdevumā "UPI".

Lielākais izaicinājums, pētot maisījumu  dinamiku, ir sastāvdaļu izsekošana lielākā kopumā, kur atsevišķas daļiņas nav redzamas. Tomēr zinātnieki šo problēmu atrisināja ar sarežģītu attēlveidošanas tehnoloģiju palīdzību. 

Foto: Parmesh Gajjar/Scientific Reports

“Šajā pētījumā mēs izsekojām Brazīlijas riekstus un zemesriekstus ar rentgenstaru tehnoloģiju laikā, kad riekstu paka tika kustināta. Tas ļāva mums pirmo reizi novērot procesu, kurā Brazīlijas rieksti apsteidz zemesriekstus virzībā uz augšu,” stāstīja viens no pētījuma autoriem Filips Viterss. 

Ar 3D attēlveidošanas instrumentiem pētnieki novēroja, kā zemesrieksti nonāk iepakojuma dibenā, kamēr trīs brangākie Brazīlijas rieksti paceļas virspusē, kad iepakojums kustas. 

“Brazīlijas riekstu orientācija ir atslēgas noteikums to virzībā uz augšu. Mēs novērojām, ka Brazīlijas rieksti nesāk celties uz augšu, kamēr tie horizontālo stāvokli nav nomainījuši uz vertikālu. Sasniedzot augšpusi, tie atkal atgūst horizontālu stāvokli,” skaidroja pētījuma galvenais autors Parmešs Gadžārs. 

Pētījuma autori saka, ka viņu darbs ir viens no pirmajiem, kas uzsver daļiņu formas un orientācijas nozīmību segregācijas procesā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu