Pirmais solis attiecībās pieder vīrietim – patiesi vai aplami? Eksperta viedoklis

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vēsturiski randiņi un flirtēšana ir tikuši uzskatīti kā pirmie soļi attiecībās, kam seko laulība. Kādreiz sievietes tika uztvertas kā vīrieša (tēva, vecākā brāļa, vīra) īpašums, bija daudz sarunāto laulību, kuras balstījās uz divu ģimeņu vienošanos, lai nestu labumu abām pusēm, nebija būtiskas jaunās sievas un vīra vēlmēs. 

Laikam ejot parādījās daudz romantisku stāstu, kur vīrietis cenšas iegūt sievietes sirdi ar mīlas vēstulēm, serenādēm zem balkona, puķu dāvāšanu utt. Bildinājums parasti ticis uzskatīts par vīrieša pienākumu, ko simbolizē slavenā nomešanās  uz ceļa un gredzena piedāvājums.

Tomēr mūsdienās šie stereotipi ir mainījušies. Līdz ar sieviešu emancipācijas kustību, kur viņas cīnās par savām tiesībām, vīrieši vairs nav vienīgie, kuriem pieder visa atbildība. Pētnieki uzskata, ka neviens no dzimumiem nav vadītājs flirtēšanas un randiņu procesā, bet gan abi dzimumi ir vienlīdz iesaistīti lēmumu pieņemšanās un intereses izrādīšanā otram. Ir kļuvis aizvien populārāk sadalīt maksu par vakariņām, kino biļetēm vai kādiem citiem pasākumiem, uz kuriem pāris iet kopā. Atbildība ir sadalīta, un nu abi spēlē vienlīdz lielu lomu. Vairāk un vairāk pāru izlemj apprecēties pēc sarunas, nevis pēc bildinājuma un gredzena piedāvāšanas. Tajā pat laikā, attiecībām ritot, līdz ar to, ka vīrietis nav galvenais ienākumu avots ģimenē, stigma, ka ģimenes makam ir jāatrodas vīrieša kabatā, lēnām pazūd. Sievietes ir ieguvušas materiālo neatkarību, tāpēc viņas ir sākušas pārsteigt savu otro pusīti un veic pirmo soli pretim mīlošākām un romantiskākām attiecībām.

Dove Latvija veiktā aptauja* parāda, ka daļa latviešu vīriešu nav gatavi izrunāt problēmas attiecībās, pat ja viņi novēro, ka ir problēma. Pārsteidz fakts, ka 4,3% vīriešu ir gatavi izrunāt problēmas tikai tad, ja nav citu iespēju.

Kā norāda koučs Sanda Krasta: "Pirmais solis nav saistīts ar dzimumu. Manuprāt, vienīgais noteikums, ko varētu attiecināt uz pirmā soļa speršanu, ir godīguma sajūta – respektīvi, lai kādam no pāra nesāk krāties aizvainojums par to, ka viņš ir tas, kas nemitīgi sper pirmos soļus. Lai tos veic abas puses, laiku pa laikam mainoties lomām.’’ 

Tu nekļūsti par sliktāku vīrieti, ja neveic pirmo soli. Tas tikai parāda, ka ir kāds, kurš ir gatavs riskēt un parādīt savas emocijas tev! Nav nepieciešams justies mazāk vīrišķīgākam, ja nejūti, ka vēlies būt tas, kurš visu iekustina. Mēs, Dove, uzskatām, ka katras attiecības, tāpat kā katrs cilvēks, ir unikālas un pieprasa īpašas rūpes un attieksmi. Attiecības ir vienība, kur abas puses ir vienlīdz atbildīgas par darbībām, kuras viņi veic, tāpēc viss ir atkarīgs no tevis, vai spert pirmo soli vai ne. Ieklausies sevī un kārtīgi iepazīsti otru cilvēku!

Rūpes padara vīrieti stiprāku. Ar vēsturi, kas stiepjas 60 gadu garumā, mēs esam redzējuši vīrišķības attīstības atklāšanos. No kampaņām līdz produktiem Dove Men+Care svin moderno vīrišķību un demonstrē, ka īsts spēks prasa rūpes.

* Dati balstīti uz aptauju, kas veikta Dove Latvija Facebook lapā laika posmā no 9.-16.04.2021. Respondentu skaits 233 vīrieši.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu