VNĪ: Mežotnes pils pārņemta no nomnieka labā stāvoklī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes kopīgi veiktajā apsekošanā iesaistītās puses guvušas pārliecību, ka Mežotnes pils komplekss pārņemts no nomnieka labā stāvoklī un vēsturiskās vērtības ir saglabātas, pavēstīja VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

"Īpašuma apsekošanā klātesošie atzinusi, ka telpas nomnieks atstājis labā stāvoklī. Lai izskatītu iespēju šo īpašumu valstij saglabāt arī turpmāk, esam aicinājuši Kultūras ministriju un pašvaldību kopā meklēt risinājumu Mežotnes pils kompleksa turpmākam pielietojumam. Līdz lēmumam VNĪ turpinās nodrošināt ēkas tehniskā stāvokļa nepasliktināšanos un vēsturiskās ēkas saglabāšanu un apsardzi," pauda Vārna.

Pirmā kopējā darba grupas sēde notiks maija sākumā. Kopējā diskusijā plānots izskatīt vairākus attīstības scenārijus - īpašuma nodošanu pašvaldībai, īpašuma saglabāšanu valstij muzeja statusā, ja Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde kopā ar Kultūras ministriju radīs risinājumu par Mežotnes pils pielietojumu kultūras nozares vajadzībām, vai īpašuma pārdošanu likumā noteiktajā kārtībā - publiskas izsoles ceļā.

"Svarīgi saprast, ka

VNĪ pārvalda ēkas, bet par to saturu un pielietojumu lemj nozares attiecīgās nozares lietotāji. Racionāli un saimnieciski pamatojami ir veikt ieguldījumus ēkās, kur ir skaidrs to pielietošanas saturs un vajadzības,

tādēļ VNĪ pārvaldībā ir vairākas publiskās funkcijas nodrošināšanai domātas ēkas, kas vēl gaida risinājumu par turpmāko satura pielietojumu," skaidroja Vārna. 

Ņemot vērā, ka valsts pārvaldes funkciju veikšanai Mežotnes pils nav bijusi nepieciešama, iepriekš īpašums tika iznomāts viesmīlības nozarei, nodots ilgtermiņa nomā. Covid-19 pandēmijas un tās ierobežošanas pasākumu apstākļos komercnomnieks nav spējis pielāgoties apstākļiem, lai saņemtu pilnu iespējamo nomas atbalstu, pildītu saistības, lai pārvaldītu vēsturisko Mežotnes pils kompleksu, tādēļ VNĪ bija spiests nomas līgumu šogad aprīlī pārtraukt. 

Pēcpandēmijas perioda ekonomiskajā situācijā alternatīva nomnieka meklēšana nav risinājums, tādēļ sadarbībā ar nozari jāmeklē citi īpašuma attīstības scenāriji, norādīja Vārna.

Tikmēr VNĪ turpinās nodrošināt ēkas tehniskā stāvokļa nepasliktināšanos un vēsturiskās ēkas saglabāšanu. Tajā ietilpst teritorijas uzkopšana minimālā apmērā, tehniskā apsardze, videonovērošanas un citu sistēmu uzstādīšana, nekustamā īpašuma nodoklis un apdrošināšana. Lai nodrošinātu ēkas saglabāšanu, papildus ziemas periodā tiks saglabāta apkure minimālā režīmā. Rēķināts, ka Mežotnes pils uzturēšana valstij radīs zaudējumus apmēram 70 500 eiro gadā.

Pils kompleksa sakārtošanai nepieciešami kapitālieguldījumi aptuveni 4,5 miljonu eiro apmērā, kas iekļauj pils ēkas, administratīvās ēkas un sporta zāles atjaunošanu, kā arī iekšējo inženiertīklu sakārtošanu.

Pils kompleksā iekļaujas 2018.gadā VNĪ atjaunotais gājēju pontonu tilts pār Lielupi, kas savieno Rundāles novadu un Bauskas novadu, kam līdz šim nomnieks nodrošināja tilta uzturēšanu, tilta ievietošanu pavasarī un izcelšanu rudenī. VNĪ izteicis Bauskas un Rundāles novada domēm priekšlikumu izvērtēt iespēju pārņemt pontonu tiltu bezatlīdzības lietošanā un apsaimniekošanā kādai no pašvaldībām. Jau publiski izskanējusi Bauskas pašvaldības gatavība tilta pārņemšanai un turpmākai uzturēšanai.

No kopumā Latvijā esošajām ap 1200 muižu un piļu VNĪ tiešā pārvaldīšanā ir trīs - Rīgas pils, kas jau ilgstoši izmantota publiskajai funkcijai un saņem valsts atbalstu, savukārt Mežotnes un Igates kompleksi līdz šim tikuši nodoti ilgtermiņa nomā privātpersonām.

Mežotnes pils komplekss Lielupes krastā ir viens no spilgtākajiem klasicisma arhitektūras paraugiem Latvijā. Nekustamais īpašums Bauskas novadā sastāv no zemes ar kopējo platību 89,6 hektāri, pils 2118 kvadrātmetru platībā, administratīvā ēkas - 1813 kvadrātmetru platībā, sporta zāles ar piebūvi, garāžām 647 kvadrātmetru platībā un inženierbūvēm - laukumiem, celiņiem, kāpnēm, baseinu, strūklakām, parkā esošu pieminekli un tiltiņiem ar kopējo platību 5633 kvadrātmetri. Daļa īpašuma atrodas dabas parka zonā, savukārt pārējā nekustamā īpašuma daļa atrodas ainavu aizsardzības zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu