"Saucējas" izdod albumu ar dabā veiktiem tautasdziesmu ierakstiem (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Saucējas"
"Saucējas" Foto: publicitātes

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas” laidusi klajā izdevumu “Dabā”, kurā apkopota grupas pieredze projektā “Tradicionālā dziedāšana dabas akustiskajā telpā”. 

Pirmo reizi Latvijā ir veikti un albumā apkopoti tautasdziesmu ieraksti dabā - vidē, kurā tās reiz ir tradicionāli skanējušas. “Saucēju” četru gadu laikā veiktais darbs ir ietverts divos audio CD ar 60 ieskaņojumiem. Grāmatā atrodami arī raksti par projekta īstenošanas gaitā uzkrāto pieredzi un "Saucēju" vadītājas Ivetas Tāles pētījums par dabā dziedāšanas tradīciju atspoguļojumu tautasdziesmās.

Albuma ieskaņojumos grupas dalībnieces klausītājiem uzbur skanisko ainavu, kurai līdzīgu kādreiz varēja baudīt Latvijas pakalnos, mežos, pļavās un upmalās, kad līdztekus dabas radītajām skaņām bija ierasti dzirdēt rotāšanu, ganu gavilēšanu, garos saucienus, leišus un dažādus citus balsus.

"Projekta ideja nobrieda pakāpeniski, iztaujājot teicējus par viņu dziedāšanas pieredzi, iepazīstoties ar tautasdziesmām par dziedāšanu, kā arī praktizējot dziedāšanu dabā,"

stāsta I. Tāle.

"Uzkrātās zināšanas un pieredze ļāva secināt, ka patiesais priekšstats par latviešu dziedāšanas tradīcijas skanisko veidolu iegūstams tikai komunikācijā starp dziedātāju un dabas ainavu. Vēlmē fiksēt šīs komunikācijas daudzveidību, izmantojot mūsdienu skaņu ierakstu tehnoloģiju iespējas, arī izpaužas “Saucēju” projekta unikalitāte."

Video: Ieskats projekta norisē.

Albuma ieskandināšana paredzēta maijā, jūnijā un jūlijā ar trīs akustiskiem koncertiem dabā – īpaši izvēlētās Latvijas vietās, kuras izceļas ar akustiskās vides daudzveidību un savdabību. Par precīzu koncertu norisi ziņosim atsevišķi, sekojot epidemioloģiskai situācijai valstī.

Albums pieejams www.lauska.lv un mūzikas veikalā UPE, kā arī Spotify un citās mūzikas straumēšanas vietnēs.

Noklausies!

Albumu izdevis Kultūras menedžmenta centrs "Lauska" un tas tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Kultūras akadēmijas atbalstu.

Par "Saucējām"

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupu "Saucējas" jau no 2003. gadā apvieno kopīgs mērķis – apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot tām lokālajām tradīcijām, kurām raksturīga daudzbalsība. "Saucēju" repertuārā ir plaši pārstāvēti dažādi latviešu tradicionālās polifonijas veidi, kas sniedz priekšstatu gan par arhaiskās burdondaudzbalsības veidiem, gan dažādām vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formām. Cita prioritāte grupas repertuāra izvēlē rodas no iespējām izmantot arhīvos uzkrātos tradicionālo dziedājumu skaņu ierakstus vai tiešus kontaktus ar dziedātājiem – tradīcijas nesējiem lauka pētījumu laikā. Savas darbības laikā "Saucējas" sagatavojušas vairākas koncertprogrammas, kas veltītas atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām. Grupa līdz šim izdevusi četrus mūzikas albumus "Saucējas" 2007, "Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora" 2012 (saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu kā 2012. gada labākais tautas mūzikas albums), "Saucējas. En concert á Paris" (2014), un "Trīci, munu ustabeni" (2016) (saņēmis Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks").

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu